Salmonella och STEC
Utöver kravet som gäller salmonella (förordningen om mikrobiologiska kriterier bilaga I punkt 1.18) har för groddar nu tillkommit ett nytt livsmedelssäkerhetskrav: shigatoxinproducerande E. coli -bakterier (STEC, 6 olika serotyper; O157, O26, O111, O103, O145 och O104:H4) fritt i 25 g av produkten (förordningen om mikrobiologiska kriterier bilaga I punkt 1.29). Om provtagningsmetoderna och provtagningsplatserna för det använda bevattningsvattnet ingår i provtagningsplanen, kan företagaren ersätta groddproverna genom att undersöka 5 delprover á 200 ml av vattnet som använts för bevattning av groddarna. Då är kravet på vattnets kvalitet ”fritt i 200 ml”. Det är möjligt att ta till ersättande provtagning endast i sådana fall, då man får reda på groddarnas kvalitet genom att undersöka vattnets kvalitet. Metoden som används i STEC-undersökningar är ISO/TS 13136. Salmonella- och STEC-kraven tillämpas inte på sådana groddar, som genomgått en behandling som förintar mikrober, såsom rejäl upphettning.
Exempel 1 på hur groddprover ersätts med prover av det använda bevattningsvattnet
Provtagningsregler för groddar i förordningen om mikrobiologiska kriterier
Varje fröparti skall testas med avseende på salmonella och STEC innan det tas i användning. I det representativa provet som tas för förgroddning skall ingå minst 0,5 procent av fröpartiets vikt i form av delprover på 50 gram. Om ett alternativt provtagningssätt används för tagning av det representativa provet, skall det väljas utgående från en statistiskt motsvarande, strukturerad provtagningsstrategi, som den behöriga myndigheten kontrollerat.
Den för undersökning insamlade mängden av fröpartiet groddas i samma förhållanden som de resterande fröna i partiet kommer att groddas i. Efter tidigast 48 timmar efter att groddningsprocessen påbörjats tas minst fem delprover (groddar eller det använda bevattningsvattnet) av de groddade groddarna för analyser med tanke på salmonella och STEC. Groddar som erhållits av det så testade fröpartiet får släppas ut på marknaden endast om de mikrobiologiska analyserna visar att salmonella eller STEC inte förekommer i ett endaste delprov (”fritt i 25g eller 200ml”). Ett kontaminerat fröparti skall bortskaffas eller annars behandlas på lämpligt sätt i enlighet med de instruktioner som livsmedelstillsynsmyndigheten gett. Ett fröparti som konstaterats kontaminerat med salmonella eller STEC kan inte konstateras rent med en förnyad provtagning. Också resultatet ”preliminär STEC serotyp O157, O26, O111, O103, O145 eller O104:H4” som ett laboratorium meddelat räknas som positivt och partiet skall således kasseras.
Exempel 2 och 3 på provtagningen
Utöver det testas prover av produktionen med tanke på såväl salmonella som STEC i form av fem delprover (groddar eller det använda bevattningsvattnet) minst en gång i månaden. Med den behöriga myndighetens tillstånd kan detta ersättas så, att man tar ett prov åt gången fem gånger i månaden.
Exempel 4 på provtagningen
Under vissa förutsättningar kan livsmedelsföretagare befrias från förhandstestningen av fröna. Livsmedelstillsynsmyndigheten kan bevilja tillstånd till det, om livsmedelsföretagaren tillämpar ett sådant system för hantering av livsmedelssäkerheten, som reducerar de mikrobiologiska riskerna och de tidigare partierna av olika typer av groddar, som undersökts under en tidsperiod på minst sex månader, alla varit negativa i fråga om salmonella och STEC. Från provtagningen minst en gång i månaden under produktionstiden kan man inte befrias.
I Livsmedelsverkets anvisning Mikrobiologiska krav för livsmedel, tillämpning av kommissionens förordning (EG) nr 2073/2005 - Anvisningar för företagare inom livsmedelssektorn beskrivs i bilaga 10 undersökningskraven för groddar och groddade frön (skott) samt flexibilitet som kan användas under vissa förutsättningar.
Anvisningar och lagstiftning → Provtagningen och undersökningarna → Mikrobiologisk provtagning → Mikrobiologiska krav för livsmedel- anvisning för företagare inom livsmedelssektorn
Åtgärder som ska vidtas till följd av STEC-resultat
Företagaren ska kontakta den egna tillsynsmyndigheten redan i det stadiet, då STEC preliminärt påvisats i en PCR-analys (laboratoriet svarar vanligen ”preliminär STEC påvisad” eller ”stx1- / stx2 -gen påvisad”). Om resultatet ska diskuteras med tillsynsmyndigheten och funderas vilka åtgärder som är tillräckliga i fallet i fråga.
Det är bra att reagera på det preliminära resultatet åtminstone genom att bereda sig på en återkallelse och eventuellt genom att analysera fler prov med tanke på STEC. Företagaren kan som försiktighetsåtgärd inleda återkallelse efter det preliminära STEC-serotypresultatet dvs. då stx1/stx2 och serotypen (O26, O103, O111, O145, O157 eller O104) har påvisats. Åtgärderna ska övervägas från fall till fall beaktande bland annat produkten och produktens bruksändamål. Ett preliminärt resultat av ett STEC-prov som en myndighet tagit kan också utgöra ett skäl till en förnyad provtagning som myndigheten utför.
Senast i det stadiet, då företagaren erhåller ett med odling verifierat resultat (på analysintyget: STEC-bakterie påvisades), bör en återkallelseprocess alltid inledas oberoende av STEC-serotypen.
Det är bäst att företagaren redan i det stadiet då analysen beställs och han sänder in egenkontrollprov till laboratoriet överenskommer om att ett eventuellt preliminärt positivt resultat verifieras genom odling. Livsmedelsverket utför verifieringsodling av myndighetstillsynsprov (provens anrikningsbuljong) som laboratoriet preliminärt påvisat positiva och på begäran också av egenkontrollprov.
Laboratorier som skall anlitas
Sådana STEC-undersökningar som avses i förordningen (groddar eller det använda bevattningsvattnet) utförs i Finland av MetropoliLab i Helsingfors. Livsmedelsverket utför de vidare undersökningar som förutsätts i förordningens metod. Innan ni sänder in prover ber vi er kontakta laboratoriet i fråga.
Salmonella- (groddar eller det använda bevattningsvattnet) och listeriaproverna (groddar) och proverna av hushållsvattnet som används vid produktion av groddar lämnas på vanligt vis till det lokala livsmedelslaboratoriet.