Råvaror av jordbruksursprung i ekoprodukter ska vara ekologiskt producerade.
Det finns dock ett undantag till regeln. Vissa ingredienser kan vara konventionella. Dessa ingredienser kan vara antingen:
- sådana som anges i del B i bilaga V till kommissionens genomförandeförordning (EU) 2021/1165
- eller som omfattas av ett separat tillstånd för ingredienser från Livsmedelsverket.
Den sammanlagda mängden av dessa får vara högst 5 %.
Andra än ovan nämnda konventionella ingredienser av jordbruksursprung får inte användas.
Produkten får inte innehålla samma ingrediens både som ekologiskt och konventionellt producerad. Genetiskt modifierade ingredienser (GMO) får inte användas i tillverkningen.
Livsmedelsverket beviljar tillstånd för ingredienser även gällande alkoholdrycker.
I tillverkningen av ekolivsmedel får endast följande övriga ingredienser användas:
- de tillsatser och processhjälpmedel som anges i genomförandeförordningens bilaga V
- naturliga aromämnen och -preparat
- de preparat av mikroorganismer och enzymer som normalt används vid livsmedelsframställning; enzymer som används som livsmedelstillsatser ska dock finnas i avsnitt A1 i genomförandeförordningens bilaga V
- hushållsvatten
- salt, vars grundkomponent är natrium- eller kaliumklorid
- mineral- och spårämnen, vitaminer och aminosyror endast om lagstiftningen förutsätter det eller det är tillåtet i livsmedlet i fråga
- tillåtna färgämnen för märkning av kött och äggskal