EG-lagstiftning om kriterier för identifiering och renhet och hänvisningar till andra kriterier
- Om det någonstans i den förordningen (EU) Nr 231/2012 som nämns i punkt A finns kriterier för en livsmedelstillsatts identifiering och renhet, tillämpas specifikationerna i fråga.
- Om det inte finns någon specifikation i EU-förordningen, tillämpas de identifierings- och renhetsspecifikationer, som Codex Alimentarius Kommissionen rekommenderar (punkt B). De bygger på JECFA:s (The Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives) utlåtanden.
- Om det inte finns någon specifikation i EU-lagstiftningen och det inte finns några rekommendationer från Codex Alimentarius Komissionen, tillämpas andra specifikationer som JECFA utarbetat (punkt C).
- Om de specifikationer som nämnts i punkterna 1 - 3 saknas, tillämpas de renhetskriterier som Europafarmakopén rekommenderar.
A. Kommissionens förordning (EU) Nr 231/2012 om fastställande av specifikationer för de livsmedelstillsatser.Se lagstiftningstabellen för uppdaterad lagstiftning om renhetskrav.
B. Codex Alimentarius har rekommenderat identifierings- och renhetsspecifikationer för vissa tillsatsämnen för livsmedel. De finns i förtecking CAC/MISC 6 ”List of Codex advisory specifications for food additives”.
C. Identifierings- och renhetsspecifikationer som Codex har rekommenderat och andra JECFAs specifikationer finns elektroniskt i samling "Combined Compendium of Food Additive Specifications” och i publikation FAO JECFA Monographs 1, Volume 1 - 3 (2005), FAO JECFA Monographs 3 (2006) ja FAO JECFA Monographs 4 (2007), FAO, Rome. Bestämningsmetoder som används i identifierings- och renhetsundersökningar finns på samma webbsida och i publikation FAO JECFA Monographs 1, Volume 4 (2005), FAO, Rome.