Vid tillverkning av kosttillskott får endast användas de vitaminer och mineralämnen som anges i bilaga I till direktivet 2002/46/EG i de former som anges i bilaga II till samma direktiv (se senaste konsoliderade version).
Vitamin- och mineralföreningar som används i kosttillskott ska uppfylla renhetskriterierna för dem. Läs mer om renhetskrav här. Om en vitamin- eller mineralförening är ett godkänt nytt livsmedel, fastställs renhetskriterier för den i unionsförteckningen över nya livsmedel som godkänts genom förordning (EU) 2017/2470 (se senaste konsoliderade version).
Nya vitamin- eller mineralföreningar kan ansökas om att införas i bilagan till direktivet 2002/46/EG genom två olika förfaranden, beroende på om föreningen är ett nytt livsmedel eller inte:
- Föreningar som har en betydande användningshistoria i livsmedel före den 15 maj 1997, och som därför inte betraktas som nya livsmedel, söks som tillåten källa till ett näringsämne genom en ansökan som lämnas in till Europeiska kommissionen.
- Europeiska kommissionens anvisningar för ansökan (engelska, pdf)
- För föreningar som inte har någon betydande användningshistoria i livsmedel före den 15 maj 1997 och som därmed betraktas som nya livsmedel söks tillstånd för nya livsmedel i Europeiska kommissionens elektroniska system.
Mängden av vitaminer och mineralämnen i kosttillskott
Lägsta gränsvärden
För att ett kosttillskott ska kunna saluhållas som en källa till ett vitamin eller ett mineralämne, och för att ett vitamin eller ett mineralämne ska få märkas ut i förteckningen över ämnena som kännetecknar ett kosttillskott, ska det dagliga intaget av vitaminet eller mineralämnet ur kosttillskottet utgöra minst 15 % av det dagliga referensintaget då kosttillskottet intas enligt doseringsanvisningen.
Om kosttillskottet saluhålls som en utmärkt eller bra källa till vitaminer eller mineralämnen eller marknadsförs så att kosttillskottet innehåller rikligt med vitaminer eller mineralämnen (t.ex. i produktens namn), ska den dagliga dosen som erhålls ur kosttillskottet utgöra minst 30 % av det dagliga referensintaget då kosttillskottet intas enligt doseringsanvisningarna.
Läs mer från Livsmedelsverkets webbplats.
Högsta gränsvärden
Gränsvärdena för vitaminer och mineralämnen i kosttillskott har hittills inte fastställts i lagstiftningen. Kosttillskottet ska dock vara säkert och den mängd vitaminer eller mineralämnen i den dagliga dosen av ett kosttillskott får inte medföra hälsofara för konsumenterna.
Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) har utvärderat näringsämnenas säkerhet och har fastställt gränsvärden för ett dagligt säkert intag av vissa vitaminer och mineralämnen (UL-värden, Tolerable Upper Intake Level). UL-värdet anger hur mycket vitamin eller mineral som kan konsumeras i sin helhet vid fortlöpande långvarig användning utan risk för säkerhet. De olika näringsämnenas UL-värden anges i tabellen nedan.
Livsmedelsverket anser att om mängden vitaminer eller mineralämnen i den rekommenderade dagliga dosen av kosttillskott överskrider UL-värdet, kan kosttillskottet anses medföra hälsofara för konsumenterna. I sådana fall ska livsmedelsföretagare vidta åtgärder för att hantera hälsoriskerna. Åtgärderna skall övervägas från fall till fall, lämpliga för den situationen i fråga. Möjliga åtgärder för hantering av hälsorisker är t.ex.
- att sänka halten av näringsämnet i kosttillskottets dagliga dos,
- att minska den rekommenderade dagliga dosen av kosttillskottet,
- att förse kosttillskottet med en varningsmärkning,
- eller på något annat sätt säkerställa att kosttillskottet är säkert för konsumenten.
Kosttillskott som innehåller andra än tillåtna vitaminer eller mineralämnen eller deras källor, eller för vilka säkerheten inte har säkerställts, får inte släppas ut på marknaden. Instruktioner om återkallelsen finns på Livsmedelsverkets webbplats.
Tabell: De dagliga referensvärdena1 och lägsta gränsvärdena samt övre gränserna för ett säkert dagligt intag2,3,4,5,6,7(UL)
Näringsämne (enhet) |
RDI |
Lägsta gränsvärdet (15 %) |
UL (1-3) |
UL (4-6) |
UL (7-10) |
UL (11-14) |
UL (15-17) |
UL (18-) |
Vitaminer |
|
|
|
|
|
|
|
|
Vitamin A (µg) |
800 |
120 |
800 |
1100 |
1500 |
2000 |
2600 |
3000 |
Vitamin D (µg) |
5 |
0,75 |
508 |
50 |
50 |
100 |
100 |
100 |
Vitamin E (mg) |
12 |
1,8 |
100 |
120 |
160 |
220 |
260 |
300 |
Vitamin K (µg) |
75 |
11,25 |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
Vitamin C (mg) |
80 |
12 |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
Tiamin (B1) (mg) |
1,1 |
0,165 |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
Riboflavin (B2) (mg) |
1,4 |
0,21 |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
Niacin (B3) (mg) |
16 |
2,4 |
|
|
|
|
|
|
Nikotinsyra |
|
|
2 |
3 |
4 |
6 |
8 |
10 |
Nikotinamid |
|
|
150 |
220 |
350 |
500 |
700 |
900 |
Vitamin B6 (mg) |
1,4 |
0,21 |
3,29 |
4,5 |
6,1 |
8,6 |
10,7 |
12,5 |
Folsyra (B9) (µg) |
200 |
30 |
200 |
300 |
400 |
600 |
800 |
1000 |
Vitamin B12 (µg) |
2,5 |
0,375 |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
Biotin (B7) (µg) |
50 |
7,5 |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
Pantotensyra (B5) (mg) |
6 |
0,9 |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
Mineralämne |
|
|
|
|
|
|
|
|
Kalium (mg) |
2000 |
300 |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
Klorid (mg) |
800 |
120 |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
Kalcium (mg) |
800 |
120 |
- |
- |
- |
- |
- |
2500 |
Fosfor (mg) |
700 |
105 |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
Magnesium (mg) |
375 |
56,25 |
- |
- |
- |
- |
- |
25010 |
Järn (mg) |
14 |
2,1 |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
Zink (mg) |
10 |
1,5 |
7 |
10 |
13 |
18 |
22 |
25 |
Koppar (mg) |
1 |
0,15 |
1 |
2 |
3 |
4 |
4 |
5 |
Mangan (mg) |
2 |
0,3 |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
Fluorid (mg) |
3,5 |
0,525 |
1,5 |
2,5 |
2,5-5 |
5 |
7 |
7 |
Selen (µg) |
55 |
8,25 |
7011 |
95 |
130 |
180 |
230 |
255 |
Krom (µg) |
40 |
6 |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
Molybden (µg) |
50 |
7,5 |
100 |
200 |
250 |
400 |
500 |
600 |
Jod (µg) |
150 |
22,5 |
200 |
250 |
300 |
450 |
500 |
600 |
1 Förordningen om livsmedelsinformation (EU) N:o 1169/2011 bilaga XIII
2 Tolerable Upper Intake Levels for Vitamins and Minerals, Scientific Committee on Food, Scientific Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies, EFSA, February 2006.
3 Scientific Opinion on the Tolerable Upper Intake Level of vitamin D, EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA), EFSA Journal 2012; 10 (7):2813.
4 Scientific Opinion on the update of Tolerable Upper Intake Level for vitamin D for infants, EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA), EFSA Journal 2018; 16 (8): 5365.
5 Scientific opinion on the tolerable upper intake level for selenium, EFSA Panel on Nutrition, Novel Foods and Food Allergens (NDA), EFSA Journal 2023;21(1):7704.
6 Scientific opinion on the tolerable upper intake level for vitamin B6, EFSA Panel on Nutrition, Novel Foods and Food Allergens (NDA), EFSA Journal 2023;21(5):8006.
7 Scientific opinion on the tolerable upper intake level for vitamin D, including the derivation of a conversion factor for calcidiol monohydrate, EFSA Panel on Nutrition, Novel Foods and Food Allergens (NDA), EFSA Journal 2023;21(8):8145
8 Gränsvärdet för ett säkert intag av vitamin D är 25 μg för barn mellan 0 och 6 månader och 35 μg för barn mellan 6 och 12 månader.
9 Gränsvärdet för ett säkert intag av vitamin B6 är 2,2 mg för barn mellan 4 och 6 månader och 2,5 mg för barn mellan 7 och 11 månader.
10 Endast magnesiumsalter som härstammar från kosttillskott, berikade livsmedel och vatten och MgO medräknas.
11 Gränsvärdet för ett säkert intag av selen är 45 µg för barn mellan 4 och 6 månader och 55 µg för barn mellan 7 och 11 månader.