Barnmat

I livsmedelslagstiftningen avses med barnmat industriellt framställd barnmat, som särskilt tillverkats för att komplettera under treåriga barns kost och näringsmässiga behov. Sådan barnmat är bl.a. grötar och vällingar, frukt- och bärpuréer, grönsakspuréer och kött- och fiskpuréer.

För dem finns egen produktspecifik lagstiftning, som reglerar till exempel produkternas näringsinnehåll. För råvaror som används för framställning av industriell barnmat har också fastställts strängare renhetskrav än för råvarorna i vanliga livsmedel.

Det är viktigt att observera att, även om man i dagligt språk lätt uppfattar alla livsmedel avsedda för barn som barnmat, så räknas många produkter i lagstiftningen inte som barnmat. Sådana produkter kan till exempel vara yoghurt, mjölkbaserade drycker och saftdrycker, puddingar, kex och frukostflingor som i förta hand marknadsförs till barn.  Lagstiftningen begränsar inte näringsinnehållet i dem. Kvalitets- och renhetskraven på råvarorna som används vid tillverkning av dem avviker inte från kraven på andra vanliga produkter.

På Livsmedelsverkets webbplats berättas om lagstiftningen som reglerar barnmat som följer lagstiftningen, om kraven på sammansättningen och märkningarna på förpackningen och om allmänna säkerhetssynvinkar.  På webbplatsen till Institutet för hälsa och välfärd finns information om frågor som hänför sig till amning och kosten till barn. På Statens näringsdelegations webbplats finns information om näringsrekommendationerna.

Sidan har senast uppdaterats 21.11.2024