Glutenfria livsmedel och livsmedel med mycket låg glutenhalt

Glutenfria livsmedel och livsmedel med mycket låg glutenhalt är livsmedel som tack vare sin sammansättning lämpar sig för personer med glutenintolerans dvs. celiakipatienter. Celiaki är en livslång sjukdom som orsakas av proteinet gluten som förekommer i vete, råg och korn och som orsakar skador på tarmluddet i tunntarmen och därmed en störning i upptagningen av näringsämnen. Den enda behandlingen mot celiaki är en livslång, ovillkorlig celiakidiet som innebär att alla sädesslag som innehåller gluten elimineras från kosten.

Sammansättningen hos och märkningarna på livsmedel som lämpar sig för personer med glutenintolerans regleras av kommissionens genomförandeförordning (EG) nr 828/2014. Förordningen bygger på en internationell Codex Alimentarius standard (Codex Stan 118-1979). Förordningen är till alla delar förpliktande och den tillämpas i samtliga medlemsstater i Europeiska unionen.

Enligt förordningen får det på marknaden finnas livsmedel som benämnts på följande sätt:

  • ”Glutenfri”
    • Om glutenhalten inte överstiger 20 mg/kg i livsmedel som säljs till slutkonsumenten.
  • ”Mycket låg glutenhalt”
    • Uppgiften ”mycket låg glutenhalt” får endast användas om livsmedel som består av eller innehåller en eller flera sådana ingredienser framställda av vete, råg, korn, havre eller korsningar av dessa som särskilt bearbetats för att reducera glutenhalten, och som innehåller högst 100 mg gluten/kg i livsmedel som säljs till slutkonsumenten.

 

Enligt artikel 36 i livsmedelsinformationsförordningen (EU) 1169/2011 får livsmedelsinformation som lämnas frivilligt inte vilseleda konsumenten och inte vara tvetydig eller oklar för konsumenten. Livsmedelsverkets policy är att det är möjligt att använda beteckningen ”tillverkad av glutenfria ingredienser” på försäljningsstället med en ytterligare uppgift och ett förtydligande om att slutprodukten inte är glutenfri, t.ex. ”Tillverkad av glutenfria ingredienser, men inte glutenfri”. Konsumenten ska inte behöva tvivla på om slutprodukten är glutenfri eller inte. Om det bara står ”tillagad av glutenfria ingredienser” kanske konsumenten som vill ha en glutenfri måltid inte inser att det inte finns någon information om glutenhalten i slutprodukten, utan bara att de ingredienser som använts var glutenfria. Att hantera glutenfritt är mycket mer än att bara hantera ingrediensernas glutenfrihet. Om man bara tar hänsyn till råvarorna - inte till tillverkningsprocessen, hanteringen eller förhållandena - är det osannolikt att en sådan produkt är lämplig för personer med celiaki eller spannmålsallergi.

 

Sidan har senast uppdaterats 28.5.2024