Märkningarna på sylt, gelé och marmelad

Märkningarna görs på alla förpackningar som saluhålls till konsumenter eller storhushåll. Utöver de allmänna märkningskraven ingår i syltdirektivet och syltförordningen några särskilda märkningskrav. I förordningen om livsmedelsinformation ingår några lättnader i fråga om märkningarna, dessa lättnader gäller ändå inte de särskilda märkningarna i syltförordningen. Detaljerade anvisningar om de allmänna märkningarna på förpackningarna finner du i Livsmedelsverkets Handbok om livsmedelsinformation för livsmedelstillsynsmyndigheter och livsmedelsföretagare (Livsmedelsverkets anvisning 17068/1).

Märkningarna ska göras på ett permanent sätt på ett lätt synligt ställe och med tillräckligt stora bokstäver så, att märkningarna är lätta att läsa och begripa. Märkningarna får inte täckas över, skymmas eller brytas av med någon som helst skriftlig eller bildlig framställning. Märkningarna på förpackningen får inte vilseleda köparen till exempel i fråga om tillverkningsmetoden. Bilderna på förpackningen får inte vara vilseledande eller föreställa sådana frukter, bär eller grönsaker, som produkten inte innehåller. Märkningarna görs på finska och svenska. Märkningarna på livsmedel som tillverkats i Finland och som saluhålls i enspråkiga kommuner kan vara enspråkiga.

1. Livsmedlets beteckning

Beteckningen ska beskriva livsmedlet. Beteckningarna som författningarna föreskriver ska användas om produkter som överensstämmer med bestämmelserna. En produkt som inte överensstämmer med definitionerna på dessa produkter får inte ges beteckningen sylt, extra sylt, gelé, extra gelé eller marmelad. I allmänhet ska i beteckningen ingå namnen på de bär. frukter eller grönsaker som använts i fallande mängdordning. 

Följande särskilda märkningar ska göras i livsmedlets beteckning eller i samma synfält som livsmedlets beteckning:

  • I samband med beteckningen på ett livsmedel som innehåller sötningsmedel
    • ”innehåller sötningsmedel” och om produkten också innehåller socker / sockerarter ”innehåller socker / sockerarter och sötningsmedel” (EPRf 1169/2011, bilaga III)
  • Angivande av mängden bär och frukt
    • på förpackningar med sylt, gelé och marmelad: 100 g av produkten innehåller ... g frukt (eller bär)
    • frukthalten i gelé kan anges på följande sätt: 100 g av produkten innehåller .... g juice
  • om en produkt är framställd av torkad frukt, kan frukthalten anges till exempel på följande sätt: vid framställning har använts ... g frukt/100 g färdig produkt
  • märkningen ska finnas i samma synfält som produktens beteckning (HIMf 474/2003, 6 §)
  • Angivande av den sammanlagda sockerhalten
    • på den färdiga produkten i samma synfält som produktens beteckning: total mängd socker ... g per 100 g
    • den sammanlagda sockerhalten bestäms för en färdig produkt med refraktometer och det är inte det samma som mängden tillsatt socker, utan inbegriper också de sockerarter som frukten och bären av naturen innehåller. Den sammanlagda sockerhalten behöver inte anges separat, om förpackningen är försedd med en näringsdeklaration (HIMf 474/2004, 6 §).

2. Ingrediensförteckningen

I ingrediensförteckningen anges alla ämnen som använts i produkten som en helhet i fallande viktordning. Mängden av en i beteckningen nämnd ingrediens ska anges. Tillsatserna anges med hjälp av gruppnamnet som anger användningsändamålet och utöver det tillsatsens namn eller nummerkod (E-kod). Om en blandning av ett tillverkningsämne och tillsatser, såsom syltsocker, använts vid framställning, ska samtliga tillsatser som produkten innehåller anges också på förpackningen till en bärprodukt med gruppnamnet och namnet eller numret.

3. Nettokvantiteten

Nettokvantiteten anges enligt förpackningstidpunkten med hjälp av i Finland allmänt använda viktenheter, såsom kilogram eller gram.

4. Hållbarhetstiden

Hållbarhetstiden ska tillverkaren själv fastställa så, att livsmedlet korrekt förvarat bibehåller de för livsmedlet typiska egenskaperna ända fram till bäst före datummärkningen. Om datummärkningen anges med dag, månad och år, ska de vara i denna ordningsföljd, likaså månad och år i denna ordningsföljd. Då tidpunkten anges på något annat sätt än med en dags noggrannhet ska uttrycket "Bäst före utgången av ...” användas.

5. Livsmedelspartiets identifikation

Livsmedelspartiets identifikation ska vanligen märkas ut på förpackningen. Identifikationen ska föregås av bokstaven L, om inte identifikationen annars tillräckligt avviker från de övriga märkningarna. Datummärkningen ersätter partiidentifikationen, om den anges med en dags noggrannhet.

6. Tillverkarens, förpackarens eller säljarens namn och adress

Tillverkarens, förpackarens eller säljarens namn och adress ska märkas ut på förpackningen. Telefonnumret eller webbadressen räcker inte som adress.

Vid behov ska också till exempel en bruksanvisning, alkoholhalten, ursprungslandet och näringsdeklarationen märkas ut.

Sidan har senast uppdaterats 25.8.2021