1. Sylt
- fruktkött och/eller fruktpuré. socker och vatten
- fruktkött och/eller fruktpuré minst 350 g/kg som huvudregel
- 250 g/kg då svarta vinbär, röda vinbär, havtorn, rönnbär, nypon och kvitten används.
- utöver fruktkött och/eller fruktpuré får användas fruktjuice.
2. Extra sylt
- fruktkött och/eller fruktpuré av vissa fruktarter, socker och vatten
- fruktkött minst 450 g/kg som huvudregel
- 350 g/kg då svarta vinbär, röda vinbär, havtorn, rönnbär, nypon och kvitten används.
- till exempel följande fruktsorter får inte ingå i blandning med andra vid framställning av extra sylt: äpplen, päron, vattenmeloner, gurkor, tomater. vindruvor, meloner.
3. Gelé
- fruktjuice och socker
- juice minst 350 g/kg som huvudregel
- 250 g/kg då juice från svarta vinbär, röda vinbär, havtorn, rönnbär, nypon eller kvitten används
- kan också framställas av vattenextrakt från frukt och då beräknas mängden juice efter att vikten på vattnet dragits av.
4. Extra gelé
- fruktjuice och socker
- juice minst 450 g/kg som huvudregel
- 350 g/kg då juice från svarta vinbär, röda vinbär, havtorn, rönnbär, nypon eller kvitten används
- till exempel följande fruktsorter får inte ingå i blandning med andra vid framställning av extra gelé: äpplen, päron, vattenmeloner, gurkor, tomater. vindruvor, meloner
- kan också framställas av vattenextrakt från frukt och då beräknas mängden juice efter att vikten på vattnet dragits av.
5. Marmelad
- fruktkött, puré, juice, vattenextrakt, skal av citrusfrukt, socker och vatten
- citrusfrukt minst 200 g/kg, av vilket minst 75 g från skalad frukt
- i citrusmarmelad får också användas eteriska oljor från citrusfrukter.
6. Övriga fasta frukt- och bärprodukter
- överensstämmer till sin sammansättning inte med bestämmelserna som gäller sylt, extra sylt, gelé, extra gelé eller marmelad
- ska ges en sådan beteckning som beskriver livsmedlet och som inte vilseleder
- till exempel -puré, -fyllning, -pålägg eller -produkt.