Styrning och tillsyn av köttbesiktningen
Livsmedelsverkets livsmedelssäkerhetsavdelnings köttbesiktningsenhet (LITA) styr och övervakar allmänt köttbesiktningen och tillsynen i hela landet vid slakterier, vilthanteringsanläggningar och godkända livsmedelslokaler i anslutning till dem samt leder köttbesiktningspersonalens verksamhet i slakterier och vilthanteringsanläggningar som övervakas av Livsmedelsverket.
E-postadressen till Livsmedelsverkets köttbesiktningsenhet är lita@ruokavirasto.fi
Livsmedelsverket ansvarar för köttbesiktningen och tillsynen vid slakterier, småskaliga slakterier och vilthanteringsanläggningar. Regionförvaltningsverket i Lappland ansvarar för köttbesiktningen och tillsynen över renslakterier.
Kommunen kan avtala med Livsmedelsverket om att sköta köttbesiktningen och tillsynen över ett småskaligt slakteri inom sitt område.
Köttbesiktningspersonal
Köttbesiktningen utförs av en officiell veterinär (besiktningsveterinär) som är anställd vid Livsmedelsverket, regionförvaltningsverket eller den kommunala tillsynsmyndigheten. Vid köttbesiktning i slakterier och småskaliga slakterier för rött kött samt i renslakterier kan besiktningsveterinären endast biträdas av en person som har utbildats till officiell assistent enligt förordning (EU) 2019/624 och är anställd hos tillsynsmyndigheten, det vill säga en officiell assistent (köttinspektör). Vid köttbesiktning av fjäderfä kan besiktningsveterinären också under vissa förutsättningar bistås av personer som hör till slakteriets personal (köttbesiktningsassistent). Dessutom kan slakteripersonal som har genomgått särskild utbildning under besiktningsveterinärens överinseende utföra vissa provtagnings- och testningsuppgifter, såsom provtagning av BSE eller trikiner, under besiktningsveterinärens överinseende för alla djurarter.
Besiktningsveterinären ska vara på plats i slakterier, renslakterier och småskaliga slakterier under hela besiktningen före och efter slakt samt i vilthanteringsanläggningar under besiktning efter slakt. Närvarokravet får anpassas på vissa villkor som fastställs i förordning (EU) 2019/624 och i förordning
(EU) 2019/627. Livsmedelsverket och regionförvaltningsverket ska underrättas om det anpassade förfarandet i småskaliga slakterier som övervakas av kommunen.
Vid slakterier som övervakas av Livsmedelsverket arbetar sammanlagt omkring 100 besiktningsveterinärer vid Livsmedelsverket, som biträds av omkring 50 köttinspektörer. Till besiktningsveterinärernas uppgifter hör tillsyn enligt djurskyddslagen, lagen om djursjukdomar och livsmedelslagen i slakterier och anläggningar i anslutning till dessa.
Besiktningsveterinärernas arbete styrs av fyra regiondirektörer vid köttbesiktningsenheten.
Kontaktuppgifter till besiktningsveterinärer och slakterier hittar du under Kontaktuppgifter till köttbesiktningspersonalen
Avgifter för köttbesiktning
Köttbesiktning är en del av en avgiftsbelagd livsmedelstillsyn som utförs av en myndighet och för vilken den ansvariga myndigheten tar ut en avgift. Bestämmelser om de minimiavgifter som ska tas ut för köttbesiktning finns i EU:s förordning 2017/625.
Jord- och skogsbruksministeriets förordning 1193/2021 om Livsmedelsverkets avgiftsbelagda prestationer
- avgifter för köttbesiktning och anläggningsövervakning
- avgifter för beslut om godkännande av slakterier