Vid köttbesiktningen godkänner eller ratar slakteriets officiella veterinär köttet. Godkänt kött stämplas med kontrollmärke som tecken på godkännande. Av kontrollmärkningen framgår det godkännandenummer som Livsmedelsverket har gett slakteriet, små slakterier eller vilthanteringsanläggningar, landet där anläggningen är belägen samt Europeiska gemenskapens förkortning. Villkorligt godkänt kött märks utöver godkännandestämplarna med en stämpel som anger villkoret för godkännande. Närmare bestämmelser om stämplingen har i fråga om husdjur utfärdats genom kommissionens genomförandeförordning (EU) 2019/627 och genom jord- och skogsbruksministeriets förordning 315/2021 om livsmedelstillsyn.
För köttbesiktningen ges på begäran ett skriftligt beslut enligt 42 § i livsmedelslagen. Beslutet behöver inte undertecknas. Till beslutet ska fogas en anvisning om rättelseyrkande.
Enligt 14 § i jord- och skogsbruksministeriets förordning 315/2021 om livsmedelskontroll ska beslutet innehålla följande uppgifter:
- den myndighet som fattat beslutet och tidpunkten för beslutet,
- de parter som direkt berörs av beslutet,
- tillräckliga identifieringsuppgifter per djur eller parti
- den mängd slaktkroppar eller kött som beslutet gäller
- orsak till underkännande eller hur ärendet annars har avgjorts
- namn och kontaktuppgifter för den person som parten i förekommande fall kan begära ytterligare upplysningar om gällande beslutet
I partsställning i köttbesiktningsärenden är i första hand den som innehar djuret/kroppen vid tidpunkten för besiktningen. Den berörda parten fastställs från fall till fall, men i princip är innehavaren av köttet ett slakteri.
Livsmedelsverket har givit anvisningar om hur ett beslut om köttbesiktning ska utarbetas. Till anvisningen fogas en mallblankett för uppgörande av beslut om köttbesiktning samt en anvisning om hur blanketten ska ifyllas. Länkar till anvisningarna finns i högra sidobalken.