Kontroll- och identifieringsmärke för kött

Användning av kontroll- och identifieringsmärke vid köttbesiktning

Slaktkroppar av tama och hägnade klöv- och hovdjur, renar och frilevande storvilt som godkänts i köttbesiktningen förses med ett kontrollmärke. Kött av fjäderfä, hägnade hardjur, hägnade ratiter och frilevande småvilt som godkänts vid köttbesiktningen ska märkas med ett identifieringsmärke. Hälso- och identifieringsmärket på kött visar att djuret är slaktat i en godkänd anläggning och att köttet är tjänligt som livsmedel. 

Kontrollmärke

Kontrollmärket ska vara ett ovalt märke som är minst 6,5 cm brett och 4,5 cm högt. Märket ska vara försett med namnet på det land där anläggningen är belägen med versaler (FINLAND) eller förkortningen FI, slakteriets godkännandenummer samt förkortningen EY eller EG. Bokstäverna ska vara minst 0,8 cm höga och siffrorna minst 1 cm höga. Märket och bokstäverna på märket får vara mindre vid kontrollmärkning av lamm, killingar och spädgrisar. Kontrollmärket kan även innehålla en uppgift om vilken officiell veterinär som utfört kontrollbesiktningen av köttet. 

Identifieringsmärke

Identifieringsmärket ska vara ett ovalt märke med uppgift om den godkända livsmedelslokalens placeringsland (skrivet i sin helhet eller uttryckt med förkortningen FI), godkännandenummer samt förkortningen EG eller EG. På märket ska lätt läsbara bokstäver användas.

Märkning av kött som godkänts vid köttbesiktning

Kontrollmärket anbringas på utsidan av kroppen så att om kropparna redan på slakteriet styckas till halva slaktkroppar eller kvartsparter eller halva slaktkroppar styckats i tre delar, ska varje del förses med ett kontrollmärke. Kontrollmärket görs genom att stämpla med färg eller brännmärka. Endast färgämnen godkända för livsmedelsbruk får användas som stämpelfärg. 

Kontrollmärket anbringas direkt på köttet, emballaget eller förpackningen eller i förpackningspåskriften.

Manuella kontrollmärkesstämplar ska förvaras under överinseende av en officiell veterinär. Kontroll- eller identifieringsmärkningen görs på slakteriets officiella veterinärs ansvar och hen övervakar att märkningen görs. Slaktkroppar får stämplas med kontrollmärket först efter att de delar som kasserats vid besiktningen efter slakt har avlägsnats och köttbesiktningen slutförts. Den officiella veterinären får dock tillåta kontrollmärkning av kött från värddjur av trikiner innan trikinundersökningen inleds i enlighet med kommissionens genomförandeförordning (EU) 2019/627 och kommissionens förordning (EU) 2015/1375 om särskilda bestämmelser för offentlig kontroll av trikiner i kött. Mer information om Livsmedelsverkets anvisning ”Sianruhojen terveysmerkintä, paloittelu ja leikkaaminen ennen kuin trikiinitutkimuksen tulos on valmis.” 

Märkning av kött som vid köttbesiktningen har bestämts för särskild hantering

Om särskilda hanteringskrav ställs för kött som godkänts vid köttbesiktningen ska ytterligare märkningar (UPPHETTNING, DJUPFRYSNING) tryckas på slaktkroppen i omedelbar närhet av kontrollmärkena eller, för ratiter, i omedelbar närhet av identifieringsmärkena och, för andra djur, i omedelbar närhet av identifieringsmärkena på emballaget eller förpackningen. Bokstäverna på tilläggsanteckningarna ska vara minst 1,5 cm höga versaler.

Om köttet på grund av de begränsningar som föreskrivs i lagstiftningen om djursjukdomar inte kan levereras till marknaden i hemlandet eller i andra medlemsstater utan värmebehandling, ska det märkas med ett kontroll- eller identifieringsmärke övermärkt med ett snedkors. Snedkorset består av två räta linjer som möts i rät vinkel så att linjerna skär varandra mitt i tecknet. Informationen på märket ska vara läslig. Närmare bestämmelser om kontrollmärkning av kött vid djursjukdomsfall fastställs i lagstiftningen om djursjukdomar.

Spårbarhet

På basis av numret för godkännande av en livsmedelslokal som finns på identifierings- och kontrollmärket kan man ur anläggningsregistret utreda vid vilken anläggning livsmedlet har framställts.

Sidan har senast uppdaterats 14.10.2022