Köttbesiktningslagstiftning

Lagstiftning

Köttbesiktning regleras i flera EU- och nationella förordningar. I livsmedelslagen (297/2021) föreskrivs den allmänna organisationen av köttkontrollen i Finland och beslutet om köttbesiktningen. Andra viktiga förordningar som handlar om köttkontroll är Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2017/625 (förordning om offentlig kontroll), kommissionens delegerade förordning (EU) 2019/624, kommissionens genomförandeförordning (EU) 2019/627 och jord- och skogsbruksministeriets förordning 315/2021 om livsmedelstillsyn. Dessa föreskrifter ställer krav på utförande av köttbesiktning på olika djurarter, utvärdering av kött, märkning av kött, besiktningspersonalens behörighetskrav och uppgifter samt närvaro på slakteriet.

Andra bestämmelser som ställer krav på köttbesiktning är bland annat (listan är endast vägledande):

  • Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 853/2004 om fastställande av särskilda hygienregler för livsmedel av animaliskt ursprung
  • Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 999/2001 om fastställande av bestämmelser för förebyggande, kontroll och utrotning av vissa typer av transmissibel spongiform encefalopati
  • Kommissionens förordning (EG) nr 2074/2005 Länk till en annan webbplatsÖppnas i en ny flikoom tillämpningsåtgärder för vissa produkter enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 853/2004 och för genomförandet av offentliga kontroller enligt Europaparlamentets och rådets förordningar (EG) nr 854/2004 och (EG) nr 882/2004, om undantag från Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 852/2004 och om ändring av förordningarna (EG) nr 853/2004 och (EG) nr 854/2004
  • Kommissionens genomfärandeförordning (EU) 2015/1375Länk till en annan webbplats om fastställande av särskilda bestämmelser för offentlig kontroll av trikiner i kött
  • Statsrådets förordning om laboratorier som utför undersökningar enligt livsmedelslagen, foderlagen och hälsoskyddslagen 152/2015
  • Jord- och skogsbruksministeriets förordning om livsmedelshygien (318/2021)
    • allmänna krav som gäller konstruktioner och verksamhet i livsmedelslokaler
    • allmänna anpassningar som gäller konstruktioner i slakterier, renslakterier och vilthanteringsanläggningar
  • Jord och skogsbruksministeriets förordning om zoonoser (316/2021)
    • salmonellaövervakning
    • kontroll av broilrar med avseende på campylobacter
    • STEC-övervakningsundersökningar
    • nationella TSE-bestämmelser
Sidan har senast uppdaterats 3.8.2022