På den här sidan behandlas leverans av obesiktat kött av frilevande vilt från en registrerad (anmäld) livsmedelslokalför försäljning. Obesiktat frilevande vilt kan också säljas i begränsad omfattning som primärprodukt, vilket inte kräver en anmälan om livsmedelslokal. Mer information om primärproduktionsverksamheten finns på Livsmedelsverkets sida Vilt som produkt av primärproduktion.
Leverans av obesiktat kött av frilevande vilt för allmän konsumtion
Kött av frilevande hjortdjur, harar, kaniner och fåglar som jagats får levereras obesiktat i begränsad omfattning till detaljförsäljning, såsom till restauranger och detaljhandelsbutiker. Kött från dessa villebråd får inte levereras obesiktat till godkända livsmedelslokaler (anläggningar).
En jägare eller jaktförening kan från sin registrerade livsmedelslokal obesiktat leverera högst 1 000 harar eller kaniner, 3 000 fåglar, 10 älgar, 30 hjortar och 50 rådjur per år till lokala detaljhandelsföretag som levererar köttet och produkterna direkt till konsumenter. Kött av annat frilevande vilt ska alltid vara besiktat om det levereras till detaljförsäljning.
Obesiktat kött av hjortdjur, harar, kaniner eller fåglar får levereras helt eller styckat till detaljförsäljning eller restauranger från en registrerad livsmedelslokal, men får inte levereras för någon form av bearbetade produkter såsom malet kött, korv, baljväxtkött eller konserver.
Om frilevande vilt, särskilt hjortdjur, levereras som hela kroppar till lokal detaljförsäljning, ska den mottagande livsmedelslokalen ha tillräckliga utrymmen för verksamheten. Köttet ska åtföljas av ett dokument med följande uppgifter: djurart(erna), köttmängd, fångstdatum (datum och tid), fångstort, leveransdatum, samt avsändarens och mottagarens namn och kontaktuppgifter. I dokumentet ska dessutom nämnas att köttet är obesiktat. I höger sidobalk finns en länk till malldokumentet. Jägaren eller jaktsällskapet ska föra bok över viltkött som levererats till detaljförsäljning.
Kött av frilevande vilt ska överlåtas direkt från detaljhandeln till konsumenten och kött får inte levereras från detaljförsäljning till ett annat detaljhandelsställe. Det är tillåtet att framställa kött till produkter i detaljhandelsledet när produkterna säljs direkt till konsumenten.
Direktförsäljning av obesiktat kött från frilevande vilt till konsumenten
Jägare eller jaktsällskap får sälja eller på annat sätt överlåta små mängder obesiktat kött från frilevande vilt direkt till enskilda personer för eget bruk. Jägare eller jaktsällskap får sälja och överlåta obesiktat viltkött även styckat och/eller fryst, men inga produkter, såsom malet kött, korv eller baljkött, får framställas för överlåtelse av obesiktat kött. Överlämnande direkt till konsumenten innebär att kött inte levereras via mellanhänder eller grossister, utan att jägaren säljer eller överlåter köttet direkt till slutkonsumenten.
Säljaren kan också vara en jaktvårdsförening eller polisen, om den ordnar exempelvis en auktion på en älg från en bilolycka eller en försäljning av annat viltkött från vilket viltet säljs direkt till den slutliga konsumenten.
Säljaren ska lämna en anmälan om livsmedelslokal om försäljning av obesiktat kött till den kommunala livsmedelstillsynsmyndigheten. Det försäljningsställe från vilket obesiktat kött av frilevande vilt säljs kan vara exempelvis jägarens hem eller slaktskjul, som ska vara en registrerad livsmedelslokal.
Trikininfektion är vanlig hos vilda däggdjur. Djurarter som är mottagliga för trikiner, såsom björnar och vildsvin, ska genomgå trikinundersökning och köttet får överlåtas först efter att negativa undersökningsresultatet har säkerställts. Om undersökningsresultatet med avseende på trikiner är positivt, ska hela kroppen förstöras i enlighet med kraven i biproduktförordningen. Mer information om förekomsten av trikiner och andra zoonoser (det vill säga sjukdomar som kan överföras mellan djur och människor) i Finland finns på Zoonoscentralens webbplats.
Viltkött avsett för jägarnas eget bruk
Livsmedelslagstiftningens krav gäller inte kött som jägare använder i sitt eget hushåll. Jägaren kan beställa köttprodukter, såsom konserverat viltkött och korv, i en registrerad livsmedelslokal, från vilken de efter tillverkningen returneras för att användas i jägarens eget hushåll. I en godkänd köttproduktanläggning får köttprodukter tillverkas endast av besiktat kött. Livsmedelsverket rekommenderar att trikinundersökning alltid görs på djurarter som är mottagliga för trikiner.
Älgjaktfest och andra privata tillställningar
Vid privata tillställningar som anordnas av jägare kan obesiktat kött av frilevande vilt serveras. Privata tillställningar kan exempelvis vara älgjaktfester, bröllop och födelsedagar. Serveringen kan ordnas i privata lokaler, men även i en registrerad livsmedelslokal, såsom skol-, ungdomsförenings- och restauranglokaler. Tillställningen ska ordnas av jägarna och vara privat samt avsedd för ett klart avgränsat antal gäster. En trikinundersökning rekommenderas för djurarter som är mottagliga för trikiner.
Hygienisk behandling av viltkött
Högklassig livsmedelshantering bygger på rätt hantering och transport av fångsten samt hygienisk styckning och förvaring av köttet. Kött är lättfördärvliga livsmedel, så hygieniska arbetsmetoder och exempelvis snabb nedkylning är viktiga för att garantera livsmedelssäkerheten. Tilläggsinformation om hygienisk behandling av fällda eller infångade vildsvin.