På den här sidan hittar du behörighetskrav för livsmedelsarbetare, särskilt slakteriarbetare.
Djurförare
Lagstiftningen kräver tillstånd för transport av djur i samband med kommersiell verksamhet, det vill säga kommersiell transport av djur. Tillstånd att transportera djur behövs dock inte av den som transporterar djur från avreseorten till bestämmelseorten högst 65 kilometer eller vid transport av djur som uppfödare utför med egna jordbruksfordon eller transportmedel, om de geografiska förhållandena kräver transport av vissa djurtyper för bete för förflyttning.
Mer information om kommersiella djurtransporter och tillstånd att transportera djur finns på Livsmedelsverkets sida Krav på djurtransporter i kommersiellt syfte.
Avlivning av djur
Personal som utför skötsel och behandling av samt bedövning och avblodning av de djur som ska slaktas ska ha tillräckliga kunskaper och färdigheter för att kunna vidta åtgärderna på behörigt sätt.
Avlivning av djur får utföras endast av en person som har tränats eller undervisats i ämnet som har fyllt aderton år och som har den behörighet som behövs för att utföra uppgifter i anslutning till avlivningen.
För slakterianställda som deltar i avlivning av djur och därmed sammanhängande verksamhet krävs ett behörighetsintyg.
Mer information finns på Livsmedelsverkets webbplats på sidan Kompetensbevis.
Köttinspektörer
I bilaga II till förordning (EU) 2019/624 anges kompetenskraven för köttinspektörer och slakteripersonal som bistår vid köttbesiktning, det vill säga assistenter vid köttbesiktning. I Finland kan man få behörighet enligt förordningen genom att avlägga yrkesexamen för köttbesiktning. Utbildning anordnas av de yrkesläroanstalter som har rätt till fristående examen.
Livsmedelsverket anser att i Finland legitimerade veterinärer kan vara köttinspektörer eller köttbesiktningsassistenter utan tilläggsutbildning, om deras examen omfattar områden enligt kapitel II i bilaga II till förordning (EU) 2019/624.
I fråga om köttbesiktningsbiträdenas behörighet finns dessutom en särskild anvisning (på finska) om.
Mer information:
Besiktningsveterinär
I kapitel I i bilaga II till förordning (EU) 2019/624 fastställs kompetenskraven för en officiell veterinär (besiktningsveterinär) som är verksam i ett slakteri.
En veterinär som är utexaminerad från Helsingfors universitets veterinärmedicinska fakultet och legitimerad i Finland uppfyller behörighetsvillkoren för en officiell veterinär. Efter examen kan veterinärerna avlägga besiktningsveterinärexamen vid veterinärmedicinska fakulteten. Besiktningsveterinärexamen påvisar förtrogenhet med köttbesiktning, men den är inte ett krav vid valet av officiell veterinär för ett slakteri.
Som ställföreträdare för en officiell veterinär vid ett slakteri får tillfälligt fungera en veterinärmedicine studerande som avlägger veterinärmedicine licentiatexamen i Finland och uppfyller de utbildningskrav som avses i artikel 13 punkt 1 andra stycket led b i förordning (EU) 2019/624. En studerande får endast vara verksam i ett slakteri där en legitimerad veterinär är närvarande samtidigt.
Veterinärexamina som avlagts i andra EU-medlemsstater skiljer sig från varandra, vilket gör det nödvändigt att från fall till fall bedöma om en veterinär som är legitimerad enligt 4 § lagen om utövning av veterinäryrket (29/2000) är behörig att utföra uppgifter som officiell veterinär i ett slakteri.
Med stöd av veterinärexamen som avlagts i tredje land ska likaså med stöd av 5 § i lagen om utövning av veterinäryrket (29/2000) en i Finland legitimerade veterinärs behörighet att sköta uppgifter som officiell veterinär vid ett slakteri avgöras från fall till fall.