Med hägnat vilt avses andra hägnade landlevande däggdjur än tama hov- och klövdjur samt hägnade ratiter. Hägnat vilt är till exempel vildsvin som hägnas i produktionssyfte, vitsvanshjortar, dovhjortar, skogshjortar, rådjur, hardjur såsom exempelvis kaniner, muffloner, kronhjortar, strutsar och emuer. Renar är också hägnat vilt.
Kravet på köttbesiktning gäller hägnat vilt som levereras för allmän konsumtion. Obesiktat kött av hägnat vilt eller därav framställda produkter får inte levereras till försäljning och allmän konsumtion. Kravet på köttbesiktning gäller dock inte vissa undantag för ren- och kaninkött. Mer information om direktförsäljning av renkött och försäljning av kaninkött finns i högra sidbalken.
Slakt och köttbesiktning av hägnat vilt ska utföras vid ett godkänt slakteri. Vid en vilthanteringsanläggning får endast frilevande vilt utslaktas. Köttbesiktningen av hägnat vilt utförs alltid av en officiell veterinär.
Slakterier för hägnat vilt godkänns och övervakas av Livsmedelsverket. Renslakterier godkänns och övervakas av Regionförvaltningsverket i Lappland. Mer information om ansökan om godkännande finns på Livsmedelsverkets sida Godkännande av slakteri. Slakterier som godkänts för slakt av hägnat vilt finns på Livsmedelsverkets förteckning över godkända köttanläggningar. Du hittar länken till förteckningarna över anläggningar i högra sidbalken.
Leverans av hägnat vilt till slakteriet
Den besiktning av djur som ingår i köttbesiktningen av hägnat vilt kan utföras på ursprungsgården. På vissa villkor är det är också möjligt att inleda slakt på ursprungsanläggningen om tillsynsmyndigheten tillåter detta. Slakten inleds med bedövning, avblodning och eventuellt avlägsnande av inälvor. Den som utför slakten ska ha ett kompetensbevis i enlighet med avlivningsförordningen (rådets förordning (EG) nr 1099/2009). Djur ska avlivas i enlighet med avlivningsförordningen, så det är inte tillåtet att skjuta hägnat vilt i bröstet. Mer information om avlivning av slaktdjur finns på Livsmedelsverkets webbplats Avlivning och slakt av produktionsdjur.
Om slakten inleds på ursprungsgården ska de slaktade djuren transporteras till slakteriet på ett hygieniskt sätt och utan onödigt dröjsmål. Om inälvorna avlägsnas från slaktkropparna före transport ska de skickas till slakteriet så att de kan kopplas till den slaktkropp från vilken organen härrör. Mer information om besiktning av levande djur och inledande av slakt på ursprungsgården finns i Livsmedelsverkets anvisning (på finska) "Eläimen elävänä tarkastaminen (ante mortem -tarkastus) osana lihantarkastusta". Länken till anvisningarna finns i högra sidbalken.