Ett tamt hov- eller klövdjur kan i särskilda fall nödslaktas redan på primärproduktionsanläggningen (EG nr 853/2004). Nödslakt kan utföras endast på djur som annars är friska och som har råkat ut för en plötslig olycka och som på grund av detta inte är i skick att transporteras.
Före nödslakten ska livsmedelsföretagaren på primärproduktionsenheten eller det mottagande slakteriet göra en registerförfrågan om det nötkreatur som ska slaktas och den officiella veterinären ska utföra besiktning före slakt av djuret. Slakt av djur får utföras endast av personer som är behöriga enligt avlivningsförordningen (EG nr 1099/2009).
På en primärproduktionslägenhet får magar och tarmar avlägsnas från ett bedövat djur, om detta utförs under överinseende av en veterinär och de borttagna tarmarna levereras med djuret till slakteriet. Ett slaktat djur ska transporteras till slakteriet på ett hygieniskt sätt och utan onödigt dröjsmål. Närmare uppgifter om nödslakt och till exempel de handlingar som lämnas till slakteriet finns i Livsmedelsverkets anvisning (på finska) "Eläimen elävänä tarkastaminen (ante mortem -tarkastus) osana lihantarkastusta", med en länk i höger sidbalk.