Nationellt campylobacteruppföljningsprogram i slakterierna

Bakgrund och syfte

Förekomsten av campylobacter hos finska broilrar har sedan år 2004 systematiskt följts upp som en del av egenkontrollen i slakterierna. Undersökningen av förekomsten av campylobacter hos broilrar som slaktas regleras av den s.k. zoonosförordningen (jord- och skogsbruksministeriets förordning om zoonoser 316/2021). Programmet består av provtagning i slakterierna och om åtgärder som vidtas på broilrarnas ursprungsgård efter ett fynd. Syftet med programmet är att minska förekomsten av bakterierna Campylobacter jejuni och Campylobacter coli i finländskt broilerkött och ta fram information och förekomsten av campylobacter i livsmedelskedjan.

Provtagningen

Slakterier som slaktar mer än 150 000 broilrar per år ska inkludera campylobacterövervakningen i slakteriets program för egenkontroll. Programmet förutsätter att varje slaktparti undersöks med tanke på campylobacter från början av juni till utgången av oktober och enligt en separat plan genomförd randomiserad provtagning från november till maj. Med tanke på den randomiserade provtagningen ger Livsmedelverket instruktioner om målmängden slaktpartier som ska undersökas i varje fjäderfäslakteri. Vid uträkning av målmängden beaktas nivån på campylobacternas förekomst i Finland under månaderna i fråga. Besiktningsveterinären övervakar genomförandet av programmet som en del av den övriga tillsynen. Som provmaterial i programmet tas en odelad och intakt blindtarm från tio fåglar som representerar en och samma flock. Om provtagning av blindtarmar från broilrar berättas i Livsmedelsverkets anvisning Mikrobiologiska krav på livsmedel - anvisningar till livsmedelsföretagare.

Hur proven undersöks

Proven levereras för undersökning till ett av Livsmedelsverket utsett laboratorium och de ska analyseras med en metod som fastställts i zoonosförordningen. Laboratoriet som analyserar proven sänder campylobacterstammarna som man isolerat från blindtarmsproven och den till dem anknytande provtagningsinformationen till Livsmedelsverket laboratorium för verifiering. Laboratoriet ska också månatligen till Livsmedelsverket rapportera uppgifter om blindtarmsproven som analyserats med tanke på campylobacter, och om analysresultaten och om anlitad analysmetod.

Åtgärder i slakteriet efter ett fynd

Om campylobacter konstateras i blindtarmsprov som tagits av slaktpartier från en och samma anläggning under två på varandra följande slaktningar, ska nästa slaktpartier som levereras från anläggningen slaktas sist på dagen tills anläggningens slaktpartier konstaterats negativa under två på varandra följande slaktningar.

Åtgärder på ursprungsgården efter ett fynd

Företagaren som svarar för anläggningen ska utvärdera de produktionshygieniska förhållandena och i tillämpliga delar ändra sin arbets- och hygienpraxis, om campylobacter upprepade gånger konstaterats i blindtarmsprov från slaktpartier från anläggningen. Den kommunala livsmedelstillsynsmyndigheten ska kontrollera åtgärderna som vidtagits och vid behov vägleda företagaren i det hur uppdagade brister kan åtgärdas. Djurens hälsa ETT rf har sammanfört (på finska) anvisningar till fjäderfägårdar om hur campylobacter kan förebyggas på gårdar med fjäderfä (pdf).

Resultaten av programmet

Resultat av programmet finner du på Zoonoscentrets webbplats, i rapporten Livsmedelssäkerheten i Finland och på engelska i Finlands Zoonosrapport.

Övrig campylobacterprovtagning i slakterierna

Utöver det nationella campylobacterprogrammet har man i broilerslakterier sedan börja av år 2018 också undersökt slaktkroppar från broilrar med tanke på campylobacter i enlighet med ett för alla EU-länder gemensamt undersökningskrav. Mängden prov som överskridit det för campylobacter fastställda gränsvärdet 1000 cfu/g har årligen varit mindre än 0,2 % av proven. Om provtagning av slaktkroppar från broilrar berättas i Livsmedelsverkets anvisning Mikrobiologiska krav på livsmedel - anvisningar till livsmedelsföretagare.

Sidan har senast uppdaterats 17.3.2023