Grundavgiften för tillsyn gäller i princip alla registrerade livsmedelslokaler. Den praktiska frågan är i allmänhet huruvida verksamheten omfattas av registreringsskyldigheten eller inte. Enligt 10 § 2 mom. i livsmedelslagen (297/2021) behöver anmälan för registrering inte göras när de risker som är förenade med verksamheten är ringa med tanke på livsmedelssäkerheten samt när
- verksamheten inom livsmedelsbranschen sker i samma lokal som den övriga näringsverksamhet som aktören bedriver (t.ex. kunderna i en frisersalong bjuds på kaffe och kex)
- aktören är en privatperson (t.ex. en person bakar sporadiskt och säljer bakverk på torget, pop up -restaurangverksamhet) eller
- verksamheten inte kan betraktas som näringsutövning (t.ex. försäljning av livsmedel på kyrkans, skolans eller idrottsföreningars basarer).
Läs mer om privatpersoners skyldighet att registrera livsmedelsverksamheten
Tolkningar av anmälningsskyldigheten (på finska)