Välkommen till livsmedelsinspektörens mångsidiga arbetsfält!
Livsmedelsinspektörens handbok är avsedd för dig som arbetar för en myndighet för livsmedelstillsyn och utför arbetsuppgifter inom livsmedelstillsyn. Målgruppen är i första hand tjänsteinnehavare vid miljö- och hälsoskyddets tillsynsenheter som utför tillsyn med stöd av livsmedelslagen. Vissa delar av handboken kan vara användbara även för andra som utför livsmedelstillsyn eller styr den. Innehållet passar särskilt bra som stöd för introduktionen för nya livsmedelsinspektörer, men även för erfarna inspektörer som vill repetera grunderna och gestalta helheten.
Livsmedelsinspektörens handbok ger anvisningar om hur förordningen om offentlig kontroll (EU) 2017/625 och den övriga livsmedelslagstiftningen ska beaktas vid utövande av riskbaserad tillsyn. I handboken sammanställs information från flera anvisningar som Livsmedelsverket har utfärdat och från lagstiftning. När du sätter dig in i handboken utökar du dina färdigheter att utöva tillsyn verkningsfullt, enligt god förvaltningssed och på ett sätt som omsätter livsmedelslagstiftningens syften. Ändamålsenlig tillsyn skyddar konsumenternas hälsa och ekonomiska intressen och främja verksamhetsbetingelserna för livsmedels- och kontaktmaterialföretagare.
Handboken ger dig de grundläggande kunskaperna som behövs i arbetet som livsmedelsinspektör:
- Du känner till det finska systemet för livsmedelstillsyn.
- Du förstår de centrala principerna för livsmedelstillsynen.
- Du känner till dina administrativa rättigheter, ansvar och skyldigheter i tjänsteutövningen.
- Du förstår hur tillsyn genomförs i praktiken på ett riskbaserat och verkningsfullt sätt.
- Du känner till inspektörens centrala uppgifter, verktyg och informationskällor.
Handboken behandlar endast den tillsyn som utövas med stöd av lagstiftningen om livsmedelstillsyn. Ett tillsynsobjekt kan även omfattas av lagstiftning om export, biprodukter, foder, ekologisk produktion eller hälsoskydd, men tänk på att denna anvisning inte behandlar den tillsyn som utövas med stöd av dessa lagar. Om dina ansvarsområden omfattar tillsyn med stöd av andra lagar än livsmedelslagstiftningen, ska du sätta dig in i dessa ansvarsområden separat. Om du utför tillsyn i ett slakteri, ska du också sätta dig in Livsmedelsverkets anvisningar om denna verksamhet.
Handboken är indelad i tre delar och elva avsnitt. I början av varje del listas instuderingsfrågor med hjälp av vilka du kan själv bedöma din kunskapsnivå.
Del 1. Grunderna om livsmedelstillsyn
1.1 Den rättsliga grunden för livsmedelstillsyn
1.2 Systemet för livsmedelstillsyn
1.3 Verksamheten som tjänsteinnehavare.
Del 2. Riskbaserad, regelbunden och verkningsfull tillsyn
2.1 Planering, genomförande och utvärdering av livsmedelstillsynen
2.2 Riskbaserad inriktning av livsmedelstillsynen
2.3 Inspektionsfrekvens: när ska ett objekt kontrolleras?
2.4 Inspektionsmetod: hur handlar du som inspektör riskbaserat?
Del 3. Att arbeta som livsmedelsinspektör
3.1 Uppgifterna inom livsmedelstillsynen
3.2 Att förbereda, genomföra och journalföra en inspektion
3.3 Informationssökning och system
3.4 Genomslag genom växelverkan.