Temperaturkontroll i livsmedelslokaler

Temperaturkontroll av livsmedel, till exempel underhåll av kylkedjan, värmebehandling i framställningsprocesser och effektiv nedkylning har en viktig roll för säkerställandet av livsmedlens säkerhet och kvalitet. Temperaturkontrollen i livsmedelslokaler har valts ut till en riksomfattande tyngdpunkt inom livsmedelstillsynen för 2023–2024.

Tyngdpunkten gäller förvaring av livsmedel och temperaturkontroll av hanteringen både i registrerade och godkända livsmedelslokaler. Målet med tyngdpunkten är att säkerställa livsmedelsinspektörernas och livsmedelsföretagarnas kompetens samt att förbättra samordningen och omfattningen för tillsynen över temperaturkontroll.

Beredningen av tyngdpunktsarbetet har påbörjats i Livsmedelsverket under 2022 bland annat genom att samordna Oiva-bedömningshelhet 6. De uppdaterade Oiva-bedömningsanvisningarna för temperaturkontroll tas i bruk 2.1.2023.

Uppdateringen av Livsmedelsverkets anvisningar som anknyter till temperaturkontroll har påbörjats och fortgår under tyngdpunktsåren.

Tyngdpunktstillsynen genomförs i livsmedelslokaler under 2023–2024. 

Sidan har senast uppdaterats 21.11.2022