Tillsyn över underhåll och renhållning

Tillsyn över underhåll och renhållning var en tyngdpunkt för tillsynen både i anmälda och godkända livsmedelslokaler år 2020 och 2021. Planeringen av arbetet inleddes redan föregående år på Livsmedelsverket. Tillsynen över dessa tyngdpunkter fortgick 2021 eftersom samtliga inspektionsbesök enligt den planmässiga tillsynen inte kunde genomföras 2020 på grund av COVID19-epidemin. Utvärdering av tillsynens resultat genomförs år 2022. Rapporteringen och informeringen om tillsynens resultat genomförs 2023.

Underhåll och renhållning är centrala och grundläggande i en livsmedelslokals verksamhet. Om dessa delområden inte är i skick, kan smutsiga ytor och ytor i dåligt skick försämra livsmedelssäkerheten.

Målet med tyngdpunkten

Då det gäller underhåll och renhållning är målet att kommunernas tillsynsmyndigheter genomför tillsynen samordnat, att man ingriper i observerade missförhållanden och säkerställer att missförhållandena korrigeras inom överenskomna tidtabeller.

Arbetet med tyngdpunkten genomfördes så att kommunernas livsmedelstillsynsmyndigheter planenligt inspekterade de Oiva-rader som är förknippade med underhåll och renhållning i de objekt som inspekterades utöver de övriga planmässiga omständigheter som inspekterades. Även på anläggningar som Livsmedelsverket utövar tillsyn över var underhåll och renhållning tyngdpunkter för tillsynen.

Före det egentliga genomförandet av den praktiska inspektionen ordnades föreläsningar i anknytning till ämnet under några utbildningsdagar. Under både 2020 och 2021 arrangerade Livsmedelsverket 5 utbildningsevenemang i samarbete med regionförvaltningsverken Livsmedelstillsynsmyndigheter från ifrågavarande område deltog i utbildningsevenemangen. Dessutom utbildades besiktningsveterinärer från Livsmedelsverkets köttbesiktningsenhet år 2020.

Sidan har senast uppdaterats 23.11.2022