Att sörja för krisberedskapen hör till miljö- och hälsoskyddets och den därtill hörande livsmedelstillsynens uppgifter på alla förvaltningsnivåer. En viktig del av beredskapen är att ständigt förbättra verksamheten med hjälp av erfarenheter från specialsituationer.
Coronapandemin är en specialsituation som å ena sidan har lyft fram verksamhetens styrkor, men också lyft fram utvecklingsbehov. Det är viktigt att sammanställa de observationer man hittills gjort om undantagsåtgärderna och behoven under coronapandemin och utnyttja dem i utvecklingen av miljö- och hälsoskyddets krisberedskap.
Tyngdpunktens mål
Tyngdpunktens mål är att utveckla miljö- och hälsoskyddets krisberedskap. För att uppnå målet sammanställs de observationer om krisberedskapen och dess utvecklingsobjekt som framkommit under coronapandemin. I tyngdpunktsarbetet bereds en åtgärdsplan för att utveckla identifierade utvecklingsobjekt och förbättra krisberedskapen. Allmän beredskap och förberedelse har blivit föremål för utveckling och de främjas som tyngdpunkt. Åtgärderna inkluderas i miljö- och hälsoskyddets verksamhet och beredskapsplaner på olika förvaltningsnivåer.
Utfallet av tyngdpunkten följs upp vid varje enhet som ansvarar för beredskapen i enlighet med sin egen beredskapsplan.
Livsmedelsverket, Valvira, Tullen, Försvarsmakten samt representanter för regionförvaltningsverken och de kommunala enheterna för livsmedelstillsyn har deltagit i planeringen av tyngdpunktsarbetet.