Rengöringsmedel

De rengörings- och desinfektionsmedel som används för att rengöra livsmedelslokaler ska vara lämpliga för ändamålet. De ska lösa sig i vatten och de får inte lämna rester på ytor som är i kontakt med livsmedel. För rengöring av livsmedelslokaler har det utvecklats särskilda tvättmedel och tvättmedelsserier.

Rengöringsmedlen grupperas enligt brukslösningens pH-värde

  • Allrengöringsmedel och handdiskmedel är antingen neutrala eller svagt basiska. De kan användas till handdisk eller daglig rengöring av ytor.
  • Fettborttagningsmedel är starkare än allrengöringsmedel, antingen basiska eller starkt basiska. De används för borttagning av ingrodd smuts eller för rengöring av mycket smutsiga och ingrodda anordningar.
  • I slutna cirkulationstvättsystem som styrs automatiskt kan man använda starka basiska tvättmedel, rentav lut (NaOH, pH 14) och vid behov stark syra, vanligen salpetersyra (HNO3, pH 1).
  • Sura tvättmedel kan användas för att ta bort rost eller kalkavlagringar.

Andra beståndsdelar i tvättmedel är

Tensider
Tensider sänker vattnets ytspänning och finfördelar och lösgör smuts. Dessutom hindrar de smutsen från att fastna på nytt. Tensiderna är vanliga beståndsdelar i tvättmedel.

Desinfektionsmedel
Med desinfektionsmedel avses kemikalier som används för att döda mikrober. Desinfektionsmedlets effekt beror på det verksamma ämnet, brukslösningens styrka, verkningstiden, temperaturen, pH, vattnets hårdhet, mängden smuts, typen av yta och vilka mikrober som ska elimineras. Desinfektionsmedlen steriliserar inte, dvs. de dödar inte alla mikrober och deras sporformer. De vanligaste desinfektionsmedlen som används är klorföreningar, peroxider, kvaternära ammoniumföreningar och alkoholer.

Enzymer
Enzymer används för att bryta ner smutsen.

Inhibitorer
Inhibitorer används för att ett tvättmedel inte ska fräta på de ytor som rengörs.

Lösningsmedel
Lösningsmedel används för att lösgöra ingrodd smuts och ingrott fett. De vanligaste lösningsmedlen som används är etanol, propanol, glykol och aceton.

Komplexeringsmedel
Komplexeringsmedel används för att avhärda vattnet.

Mängden och typen av smuts, den målsatta renheten samt de metoder som finns att tillgå påverkar valet av rengörings- och desinfektionsmedel. Valet av rengöringsmedel underlättas av bruksanvisningarna på rengöringsmedlens etiketter som anger hurdana ytor tvättmedlet lämpar sig för. Vid doseringen av tvätt- och desinfektionsmedel ska tillverkarens anvisningar följas. Vanligen blir det inte renare fastän man använder en starkare lösning än vad som står i anvisningarna.

För varje tvätt- och desinfektionsmedel som används ska det finnas varudeklarationer och säkerhetsdatablad med tanke på eventuella arbetsolyckor. Alla arbetstagare ska ha kännedom om och tillgång till säkerhetsdatabladen.

Sidan har senast uppdaterats 1.7.2020