För namnet "Yläsavolainen muurinpohjalettu" ansöker man om EU:s namnskydd. Den sökande till den skyddade geografiska beteckningen (SMM) är ProAgria ItäSuomi ry/Itä-Suomen maa- ja kotitalousnaiset. Skyddet av ”Yläsavolainen muurinpohjalettu” grundar sig på plättens rykte som en traditionell delikatess från Övre Savolax.
Det geografiska området för ”Yläsavolainen muurinpohjalettu” utgörs av kommunerna i Övre Savolax: Idensalmi, Keitele, Kiuruvesi, Lapinlax, Pielavesi, Sonkajärvi och Vieremä.
Det tidigaste publicerade receptet på midsommardelikatessen från Idensalmi, det vill säga ”Yläsavolainen muurinpohjalettu”, finns redan i Kotiliesi från år 1933, där man ger ett recept på muurikkaplättar.
Nuorisoseurojen Liitto i Övre Savolax ordnade de första stektävlingarna för muurikkaplättar år 1972. Sedan dess har tävlingar hållits på landskapsfester i Övre Savolax. Plättens spetslikhet, krispighet och tunnhet skiljer muurikkaplättar från vanliga plättar. Dessa egenskaper har varit betydande bedömningskriterier vid stektävlingar för muurikkaplättar.
På 1970-talet började muurikkaplättarnas rykte sprida sig i Finland. Sommaren 1973 uppförde Övre Savolaxborna för första gången en bas för muurikkaplättar vid Tölöstranden i Helsingfors.
På 1970-talet var man i Gouves kommun i norra Frankrike intresserad av muurikkaplättar från Övre Savolax som jämförelse med deras lokala plättar. Plättdelegationer från Idensalmi och Gouves besökte turvist varandra.
Produktbeskrivning av Yläsavolainen muurinpohjalettu
Muurikkaplättar från Övre Savolax tillverkas av mjölk eller laktosfri mjölkdryck, kornmjöl, vetemjöl, ägg och salt.
Kännetecknande för muurikkaplättar från Övre Savolax är den tunna och spetsliknande konstruktionen, den vackra bruna färgen samt att den serveras med den första stekytan överst.
Muurikkaplättar steker man i en gjutjärnspanna så att degen rinner från kanterna mot mitten av pannan och de blir då ovala till formen. Till stekning använder man smör eller laktosfritt smör. Plättens storlek kan variera.
Muurikkaplättar serverar man med sylt, socker, smör eller bärsoppa. Ett typiskt serveringssätt är direkt från en varm panna, men den kan också avnjutas kyld eller kall.
Invändningsförfarandet pågår nu
Ett nationellt invändningsförfarande i anslutning till registreringen av namnet pågår fram till 29.9.2023. Materialet finns på adressen: www.ruokavirasto.fi/sv/ylasavolainen-muurinpohjalettu. I Finland kan en invändning göras av sådana fysiska eller juridiska personer som har ett berättigat intresse. Livsmedelsverket behandlar invändningarna och fattar beslut i ärendet. Europeiska kommissionen beslutar om registrering av namnet efter en eventuell EU-behandling.
Mer information:
Piritta Sokura, specialexpert
Tfn 040 570 7024
fornamn.efternamn@ruokavirasto.fi