Under början av året har Institutet för hälsa och välfärd (THL) och Livsmedelsverket fått flera misstänkta EHEC-infektioner till kännedom där man misstänker att smittan har kommit via köttfärsbiffar. Den kommunala livsmedelstillsynen utreder fallen lokalt och det har tagits livsmedelsprover.
Livsmedelsverket och THL rekommenderar att köttfärsbiffar alltid serveras helt genomstekta. I rått kött och därmed i mediumstekta köttfärsbiffar kan det förekomma EHEC -bakterier. EHEC -bakterierna kan orsaka allvarlig matförgiftning, speciellt åt barn men också åt äldre personer. Redan en liten mängd bakterier kan orsaka insjuknande. Då man hanterar rått kött skall man vara noga med att tvätta händer, verktyg och ytor så att bakterier inte överförs från det råa köttet till ätfärdiga livsmedel, såsom sallad.
I restaurangen köttfärsbiffarna alltid helt genomstekta till barn
Om restaurangen serverar köttfärsbiffar mediumstekta, rekommenderas att följa Livsmedelsverkets guide om tillredning och servering av mediumstekta köttfärsbiffar. I guiden rekommenderas att informera kunden om risken för EHEC, alltid servera helt genomstekta köttfärsbiffar till barn, alltid fråga vuxna kunder hur de vill ha sin köttfärsbiff tillredd och undvika att använda färdigmald köttfärs från butiken eller industrin som råvara till köttfärsbiffarna. Det kräver tillräckligt utrymme för att tillverka köttfärsen tillräckligt avskilt från annan verksamhet i restaurangen.
Läs mera:
- THL: EHEC-smitta konstaterats hos personer som ätit köttfärsbiff – biffarna bör alltid ätas genomstekta
- Tillredning och servering av mediumstekta köttfärsbiffar. Rekommendation för aktörer i livsmedelsbranschen.
- EHEC-bakterien
- EHEC som sjukdomsalstrare
Mer information:
överinspektör Annika Pihlajasaari, Livsmedelsverket, tel. 029 530 4271, förnamn.efternamn@ruokavirasto.fi, (EHEC i livsmedel)
epidemiologveterinär Ruska Rimhanen-Finne, THL, tel. 029 524 8942, förnamn.efternamn@thl.fi, (EHEC -infektioner i Finland)