Ändringarna i livsmedelsmarknadslagen som trädde i kraft i början av 2025 stärker tillsynen och varuleverantörernas ställning
5.2.2025
Hösten 2024 godkände riksdagen några ändringar i livsmedelsmarknadslagen som trädde i kraft den 1 januari 2025. Ändringarna medför betydande förbättringar i verkställandet av lagen och i transparensen i handelspraxisen mellan aktörerna i livsmedelskedjan. De viktigaste ändringarna gäller livsmedelsmarknadsombudsmannens rätt att få information, annulleringar av beställningar och effekterna av de bestämmelser som trätt i kraft på gamla avtal.
Livsmedelsmarknadsombudsmannens rätt till information utvidgades
Den reform som diskuterats mest i offentligheten har att göra med en utvidgning av livsmedelsmarknadsombudsmannens rätt till information. Tidigare fick fullmäktigen begära uppgifter endast om de fall som skulle undersökas. Från och med början av 2025 ska uppgifter och handlingar också ges till exempel när ombudsmannen allmänt utreder livsmedelsmarknadens verksamhet eller när ombudsmannen har fått tips om eventuella förseelser och vill utreda deras förekomst och omfattning innan egentliga fall tas upp till närmare behandling.
Samtidigt fogades bestämmelser till lagen genom vilka livsmedelsmarknadsombudsmannen ges möjlighet att utbyta information med bland annat Konkurrens- och konsumentverket. Detta förbättrar samarbetet mellan myndigheterna och stöder marknadstillsynen.
Strängare praxis vid annullering av beställningar
Enligt livsmedelsmarknadslagen har köparen inte ens på basis av ett avtal kunnat annullera en beställning av produkter mindre än 30 dagar före den överenskomna leveranstidpunkten. Från och med början av 2025 har paragrafen skärpts så att det kan vara förbjudet att annullera en beställning även när annulleringstiden är längre än 30 dagar. Även om man till exempel skulle ha kommit överens om att köparen får annullera beställningen 60 dagar före den överenskomna leveransdagen, är annullering nu förbjuden om "leverantören inte rimligen kan förväntas hitta något annat alternativ för att sälja eller använda produkterna i fråga".
Preciseringar av förbjudna avgifter
I livsmedelsmarknadslagen föreskrivs om förbud mot att köparen under inga omständigheter får kräva vissa avgifter av varuleverantören (t.ex. avgift för att produkten har förstörts i köparens lokaler) och vissa avgifter utan separat avtal (t.ex. avgift för marknadsföring). Bestämmelsen om förbjudna avgifter från och med början av 2025 tillämpas också i situationer där leverantören ska betala dessa avgifter till någon annan.
Ändringarna gäller även gamla avtal
Lagändringarna om förkortning av betalningstiderna och returnering av osålda produkter trädde i kraft våren 2023. De nya bestämmelserna har dock inte gällt ramavtal som ingåtts före våren 2023, där man har kunnat avtala annorlunda än de nya bestämmelserna förutsätter. Lagen har nu ändrats så att även villkoren för betalning och återbetalning av sådana gamla leveransavtal ska vara förenliga med de nya bestämmelserna från och med den 1 juli 2025.
Tilläggsuppgifter
Jarno Sukanen
Livsmedelsmarknadsombudsman
jarno.sukanen(at)etmv.fi
029 520 4752
Ismo Tuominen
Jurist
ismo.tuominen(at)etmv.fi
029 520 4520