Jarno Sukanen tillträdde som livsmedelsmarknadsombudsman

6.9.2024

Livsmedelsmarknadsombudsman Jarno Sukanen har tillträtt sin tjänst i början av september. Statsrådet utnämnde juris kandidat Sukanen till uppgiften för fem år för tiden 1.9.2024–31.8.2029.

Sukanen övergick till tjänsten från uppgiften som chef för enheten för konkurrensansvar vid Konkurrens- och konsumentverket (KKV). Han arbetade vid KKV och det tidigare Konkurrensverket sedan 2006, vilket innebär att han har lång och gedigen erfarenhet av marknadstillsyn, även i fråga om livsmedelsmarknaden. Sukanen deltog i jord- och skogsbruksministeriets arbetsgrupp som beredde införandet av UTP-direktivet (det s.k. direktivet om otillbörliga handelsmetoder) i livsmedelsmarknadslagen.

"Livsmedelsmarknadsombudsmannens mångsidiga uppgifter är en mycket motiverande helhet framför allt eftersom ombudsmannen arbetar för att förbättra funktionaliteten på en nationalekonomiskt mycket viktig marknad. Målet är att ytterligare öka kännedomen om och effektiviteten i verksamheten på livsmedelsmarknadsombudsmannen byrå, genom att målmedvetet ingripa i eventuella problem som observerats i tillsynsverksamheten samt även genom så kallad mjukare påverkan genom att föra en aktiv dialog med branschaktörerna och olika intressentgrupper", kommenterar Sukanen sin inledning.

Under hans period bereds bland annat en reform av livsmedelsmarknadslagen, vars mål är att förbättra primärproducenternas ställning i livsmedelskedjan samt att främja en rättvisare utveckling av hela kedjan. I samband med reformen har man också föreslagit att livsmedelsmarknadsombudsmannens rätt till information utvidgas.

På livsmedelsmarknadsombudsmannens byrå arbetar man för att utveckla verksamhetssätten på livsmedelsmarknaden. Livsmedelsmarknadsombudsmannen ger rekommendationer, utlåtanden och förslag som hänför sig till verksamheten inom livsmedelskedjan, övervakar efterföljandet av kraven och förbuden i livsmedelsmarknadslagen samt ger aktörerna inom livsmedelskedjan information och råd om god affärssed. Till uppgifterna hör även att övervaka livsmedelskedjans avtalsvillkor och praxis samt att förfaranden som uppfyller kraven på god affärssed tillämpas.