Ett gott hälsotillstånd hos djuren är en förutsättning för att djuren ska må bra. Djurens hälsa kan försämras av flera olika orsaker. Förutom olika sjukdomsalstrare påverkar bland annat den föda och vård djuren får, levnads- och miljöförhållandena samt arvsanlagen djurens hälsa. Dessas samverkan är ofta avgörande för om ett djur blir sjukt eller inte. Ibland insjuknar ett djur akut, men en del av sjukdomarna, smittsamma och icke smittsamman, kan framskrida så småningom och utan allvarligare symtom.
Sjukdomar hos djur kan förebyggas med god vård, en livsmiljö som lämpar sig för den aktuella djurarten, förnuftig avel samt genom att man förhindrar att sjukdomsalstrare sprider sig via handel med djur, avel, gödsel, kadaver eller människor samt mellan vilda djur och husdjur. Genom vaccinationer kan vissa smittsamma sjukdomar hindras från att sprida sig från ett djur till ett annat. För vården av ett sjukt djur kan man använda läkemedel som lämpar sig för den aktuella djurarten.
Djurhälsan och smittsamma sjukdomar hos djur följs med hjälp av kliniska kontroller av djur, genom uppföljning av produktionsdjurens avkastning samt genom att man tar prov av sjuka och friska djur och undersöker proven eller döda djur vid Livsmedelsverket med tanke på sjukdomsalstrare eller förändringar som tyder på sjukdom.
Djurägarna spelar en viktig roll genom att observera sina djur och ta kontakt med veterinären när de upptäcker att ett djur uppvisar symtom på någon sjukdom, smittsam eller icke smittsam. I veterinärvårdslagstiftningen har producenter och veterinärer ålagts skyldighet att anmäla de allvarligaste smittsamma sjukdomarna och i samband med dem bestämmer myndigheterna om åtgärder för att utrota smittan.
Aktuellt om djurhälsä och sjukdomar
-
20. januari 2025
Utredningen av ett fall av mul- och klövsjuka fortsätter i Tyskland
Den 10 januari 2025 konstaterades ett fall av mul- och klövsjuka på en liten vattenbuffelgård i Brandenburg, Tyskland. Tre av gårdens 14 vattenbufflar hade dött, och alla levande djur visade symtom…
Utredningen av ett fall av mul- och klövsjuka fortsätter i Tyskland -
16. januari 2025
Mul- och klövsjuka har konstaterats i Tyskland
De tyska myndigheterna rapporterade den 10 januari 2025 om ett fall av mul- och klövsjuka på en liten vattenbuffelgård i Brandenburg, enligt rapporten hade tre av gårdens 14 vattenbufflar avlidit.…
Mul- och klövsjuka har konstaterats i Tyskland -
17. december 2024
Priserna på undersökningar av djursjukdomar och avgiftsbelagda tjänster för undersökning av sjukdomar hos exotiska sällskapsdjur ändras från och med 1.1.2025
Från och med början av 2025 tar Livsmedelsverket emot avgiftsbelagda obduktionsundersökningar av sällskapsdjuren hästdjur, hundar, katter och hardjur (kaniner). Obduktionsundersökningarna och andra…
Priserna på undersökningar av djursjukdomar och avgiftsbelagda tjänster för undersökning av sjukdomar hos exotiska sällskapsdjur ändras från och med 1.1.2025 -
11. september 2024
Flygspridningen av rabiesvaccinbeten startar längs den sydöstra gränsen
Livsmedelsverket inleder flygspridningen av rabiesvaccinbeten längs den sydöstra gränsen den13 september 2024. Flygspridningarna fortsätter i cirka en månad efter inledningsdagen. Syftet med…
Flygspridningen av rabiesvaccinbeten startar längs den sydöstra gränsen -
25. juli 2024
Flodkräftor som beter sig onormalt eller har skador på skalet kan vara bärare av kräftpest – lämna in prover till Livsmedelsverket
I slutet av juli inleds kräftsäsongen igen och fångstmängderna vittnar om kräftbeståndens situation. Det största hotet mot att flodkräftbestånden ska klara sig väl utgörs av kräftpesten. I Finland…
Flodkräftor som beter sig onormalt eller har skador på skalet kan vara bärare av kräftpest – lämna in prover till Livsmedelsverket