Livsmedelsverket kan avsevärt minska uppsägningsbehovet

16. augusti 2024

Livsmedelsverkets uppskattning av antalet uppsägningar har minskat till ungefär hälften av vad som förutsågs efter de avslutade samarbetsförhandlingarna i våras. För att uppnå anpassningsmålet för ekonomin och verksamheten har verket kunnat hitta andra besparingar vid sidan av uppsägningar och permitteringar. Den nuvarande uppskattningen av antalet uppsägningar är cirka 50 personer, jämfört med 93 i maj. Uppsägningarna genomförs före utgången av november.

Beredningen av permitteringarna har framskridit som tidigare planerat. Livsmedelsverket permitterar hela sin personal med undantag av dem som utför köttbesiktningsuppgifter vid slakterier och anläggningar. Detta görs stegvis under slutet av året i perioder om två veckor åt gången.

Genom att skära ner på verksamhetskostnaderna har det varit möjligt att minska anpassningens inverkan på personalen. Livsmedelsverket gör besparingar bland annat genom att minska investeringar, köp av tjänster, resekostnader, verksamhetslokaler samt genom att låta bli att tillsätta tjänster och anställningsförhållanden som blir ledigförklarade. Dessutom reducerar och effektiviserar Livsmedelsverket verkets uppgifter, verksamhet och funktioner i alla verksamhetsenheter och i alla organisationsdelar. Effektiviseringen av funktionerna kan också leda till förändringar i personalens arbetsuppgifter. Nätverket av lokaler förblir oförändrat.

På grund av permitteringarna och uppsägningarna samt andra besparingar kan en viss minskning av servicenivån inte helt undvikas. Det kan förekomma förseningar i kundtjänsterna. Livsmedelsverket strävar dock efter att betjäna kunderna så bra som möjligt och informerar senare separat om eventuella ändringar i produktionen av tjänster eller tidtabellerna. Att säkerställa produktionen av kritiska tjänster för kunderna är av högsta prioritet.

Anpassningsåtgärderna beror på att Livsmedelsverkets utgifter under åren 2024–2028 är större än de resurser som tilldelas genom statsbudgeten och den interna finansieringen. Trots tidigare besparingar och de nu identifierade besparingsmöjligheterna är verkets ekonomiska situation svag under de kommande åren och för att uppnå balans krävs ytterligare besparingar i verkets driftskostnader. Livsmedelsverket strävar med sina anpassningsåtgärder efter en situation där verkets ekonomi kan sättas på en hållbar grund.

Vid Livsmedelsverket arbetar cirka tusen experter inom olika områden. Personalen arbetar på ca tjugo orter där verket finns. Nettofinansieringen för Livsmedelsverkets omkostnader år 2024 är cirka 79,5 miljoner euro.

Mer information:
generaldirektör Leena Räsänen
tfn 050 568 9055
etunimi.sukunimi@ruokavirasto.fi