I Finland finns tusentals svamparter och många av dem är ätliga. Matsvampar som kan rekommenderas är: stensoppen (karljohan), sandsoppen, de rödhattade sopparna, smörsoppen, skogsriskan, pepparriskan, skäggriskan, läckerriskorna, storkremlan, tegelkremlan, gulkremlan, vinkremlan, sotvaxskivlingen, rimskivlingen, kantarellen, trattkantarellen, svarta trumpetsvampen, fårtickan, bleka taggsvampen, stenmurklan, toppmurklorna, goliatmusseronen och de odlade matsvamparna.
I vårt land växer ett drygt tiotal sådana svamparter som i praktiken kan orsaka förgiftningar. Man behöver inte lära sig vilka svampar som är giftiga – det räcker att man känner till de matsvampar som man använder. Bland matsvamparna förekommer också sådana svampar som är giftiga som obehandlade.
Vårt land kan betraktas som svampplockarens paradis. Goda svampår då svampskörden blir riklig tas rentav över 16 miljoner kilo matsvamp tillvara, sämre svampår endast något över 3 miljoner kilo. Så gott som hela den tillvaratagna skörden används i plockarnas eget hushåll. Till försäljning via olika kanaler går uppskattningsvis en miljon kilo svamp. Ända fram till senare delen av 1990-talet var skogsriskan den mest plockade svampen. Sedan millennieskiftet har stensopparna intagit första platsen. De utgör den kommersiellt viktigaste svampkategorin och en viktig exportprodukt.
Svampplockning är en rolig och nyttig fritidssysselsättning som ger förmånlig och hälsosam mat. I svampskogen får man åtminstone motion och frisk luft, fastän man inte alltid hittar några svampar.
Obs: plocka endast sådana svampar som du säkert vet att är ätliga!
Om du misstänker att du ätit giftiga svampar, ber du Giftinformationscentralen om råd (telefon (09) 471 977).
Samtliga livsmedel och de företagare i livsmedelsbranschen som svarar för dem ska uppfylla kraven i livsmedelslagstiftningen, bland annat:
- Om att verksamhet i livsmedelsbranschen inleds har lämnats nödvändiga anmälningar till tillsynsmyndigheterna.
- Tillverkningen och försäljningen överensstämmer med livsmedelslagstiftningen. Oiva-rapporter gör informationen om tillsynen över livsmedelslokalerna offentlig.
- I verksamheten följs i tillämpliga delar vägledning som hänför sig till livsmedelslokaler och anläggningar.
- Företagaren följer sin plan för egenkontroll, i vilken de kritiska punkterna med tanke på livsmedelssäkerheten och livsmedelsbestämmelserna jämte återkallelserna antecknats.
- Tillsatser, aromer och enzymer används i enlighet med lagstiftningen.
- Genetiskt modifierade ingredienser (GM) används endast i enlighet med lagstiftningen.
- Produkterna innehåller inte icke godkända nya livsmedel.
- Produkterna innehåller inte hälsovådliga mängder främmande ämnen.
- De allmänna märkningarna på förpackningarna har gjorts i enlighet med förordningen om livsmedelsinformation.
- Vid marknadsföring framförs endast tillåtna närings- och hälsopåståenden.
- Förpackningsmaterial och andra livsmedelskontaktmaterial används på korrekt sätt.
- Produkterna och råvarorna som används vid tillverkning är spårbara.
Mer information
- Anvisningar om hur svamp ska behandlas i avsikt att minska halten Cesium-137 (på finska)
- Bilder på handelssvampar och giftiga svampar på LuontoPortti webbplats (på finska)
- Arktiska Aromer rf
- Giftinformationscentralen
- Finlands Svampvänner: Var plocka svamp? (på finska)
Standarder
- Standard som gäller stensoppar (UNECE standard FFV-54 concerning the marketing and commercial quality control of ceps)
- Standard som gäller kantareller (UNECE standard FFV-55 concerning the marketing and commercial quality control of the family of chanterelles)
- Standard som gäller odlade svampar (UNECE standard FFV-24 concerning the marketing and commercial quality control of cultivated mushrooms)
- Standard som gäller tryffelsvampar (UNECE standard FFV-53 concerning the marketing and commercial quality control of truffles)
- Standard som gäller kantareller (Codex standard for fresh fungus "chanterelle" (European Regional Standard) Codex stan 40-1981)
- Ätliga svampar och svampprodukter (Codex general standard for edible fungi and fungus products codex stan 38-1981)
- Torkade ätliga svampar (Codex standard for dried edible fungi codex stan 39-1981)