Riskvärdering är en vetenskaplig process som består av bestämning av faror, beskrivning av faror, bedömning av exponeringen och beskrivning av risken. Centralt för riskvärderingen är ett omfattande samarbete med näringen, forskningen och andra myndigheter. Riskvärdering är fristående från riskhantering och beslutsfattande.
Arbetet vid enheten för riskvärdering koncentrerar sig på följande områden:
Djur
Riskvärderingar i anslutning till smittsamma djursjukdomar bidrar till utvecklingen av sjukdomsskydd och beredskapsplaner för smittsamma djursjukdomar.
Livsmedel
Med hjälp av mikrobiologisk eller kemisk riskvärdering kan antalet mikrober i livsmedel eller exponeringen för skadliga kemikalier reduceras och livsmedelssäkerheten förbättras.
- Kemisk riskvärdering av livsmedel
- Mikrobiologisk riskvärdering av livsmedel
- Konsumentriskvärdering
Växter
Riskvärderingarna inom växthälsan utnyttjas då man vill förhindra att nya växtskadegörare som hotar växtproduktionen sprider sig till vårt land.
Aktuellt om riskvärdering
-
16. september 2024
Forskning: Det är en bra idé att äta inhemsk fisk
-
26. augusti 2024
Undersökning: Den nationella salmonellakontrollen skyddar konsumenterna
-
13. april 2023
Sjukdomsläget på pälsfarmerna i Finland är dåligt känt
-
8. mars 2022
Ett nytt nätverk i Europa för riskbedömning av kemikalier
-
5. november 2021
Hälsoriskerna med kontaminanter i livsmedel har bedömts
-
22. april 2021
Blogg: Man får bygga modeller med de stenar man har
-
8. februari 2021
En europeisk plattform banar vägen för närmare samarbete kring livsmedelssäkerhet
-
14. oktober 2020
Finländska barns exponering för PAH-föreningar via maten utgör ingen hälsorisk
-
27. april 2020
Matvanorna påverkar intaget av tungmetaller
-
18. september 2019
Livsmedelssäkerhetsrisker på EFSA:s mötesagenda