1. Definitioner
Med biodlare avses sådana fysiska personer, sammanslutningar av fysiska personer och oskiftade dödsbon, sådana öppna bolag, kommanditbolag, andelslag, aktiebolag och föreningar vars bolagsmän, delägare eller medlemmar är fysiska personer och sådana stiftelser, offentligrättsliga samfund, utbildningslägenheter och fängelselägenheter som bedriver biodling,
Med bisamhälle avses i Finland befintliga kolonier av honungsbin (Apis mellifera) som omfattar drottning, arbetsbin och yngel samt för skötseln av dem behövliga bikupor och annan utrustning,
Med stödsökande avses en fysisk person, en juridisk person eller en sammanslutning av fysiska eller juridiska personer,
Med stödsökande avses en fysisk person, en juridisk person eller en sammanslutning av fysiska eller juridiska personer,
Med produktionsperiod avses tiden från och med den 1 juni till och med den 30 september 2020.
2. Ansökan om stöd
Du kan ansöka om nationellt stöd för biodling enligt antal bisamhällen, dvs. stöd för biodling, elektroniskt i Viputjänsten i punkten Stöd för biodling eller med blankett 204 Ansökan om stöd för biodling.
Sök stödet senast 15.6.2020. Den elektroniska ansökan är då öppen fram till klockan 23.59.
Om du lämnar in din ansökan på papper ska du lämna in blankett 204 senast 15.6.2020 per post eller med e-post
- till NTM-centralen i Norra Savolax, om ditt verksamhetsställe ligger i Fastlandsfinland, eller
- till Statens ämbetsverk på Åland, om ditt verksamhetsställe ligger på Åland.
En ansökan som skickats in per post anses vara inlämnad i tid om postförsändelsen med ansökan är poststämplad senast på den sista ansökningsdagen 15.6.2020 och adresserad till den behöriga myndigheten.
En ansökan som har lämnats in för sent, dvs. efter 15.6.2020, avslås.
Ansöknings- och ifyllnadsanvisningar
Du kan skriva ut eller läsa ansökningsanvisningarna samt ansökningsblanketten på papper på Livsmedelsverkets webb-plats www.ruokavirasto.fi/sv/odlare/stod-och-finansiering/nationellt-stod-for-biodling, från kommunens landsbygdsnä-ringsmyndighet, NTM-centralen eller Statens ämbetsverk på Åland.
Du får information om ifyllandet av den elektroniska ansökan i anvisningen Stöd för biodling – Anvisning för Vipuanvän-dare.
Att uträtta årenden på ett samfunds vägnar
En person som har beviljats namnteckningsrätt i det föreningsregister (rf) eller handelsregister (t.ex. ab, kb, öb) som förs av Patent- och registerstyrelsen kan uträtta ärenden för ett samfund som har FO-nummer.
När rätten är beviljad går det att byta FO-numret i punkten Personsökande och i rullgardinsmenyn välja rätt sökande som har FO-nummer. När valet är gjort syns markeringen ’Uträtta ärenden för någon annan överst i Vipu och i navigeringen ersätts Personsökande med Samfundssökande.
Därefter övergår man till att ansöka om stöd antingen med knappen ’Ansök om stöd eller lämna in anmälningar eller genom att välja punkten ’Elektroniska tjänster’.
Ansökan på pappersblankett: Om du ansöker om stöd för ett samfunds/en sammanslutnings, ett företags, ett dödsbos eller någon motsvarandes parts räkning ska du också foga en fullmakt som bilaga till ansökan.
Försenad ansökan
En för sent inlämnad ansökan avslås.
För sent inlämnade bilagor orsakar inte att ansökan blir försenad. Stöd betalas ändå inte förrän du lämnar in de bilagor som krävs.
Rättelse av fel i ansökan
Under ansökningstiden kan du fritt ändra och korrigera din ansökan. När du korrigerar en elektroniskt inlämnad ansökan ska du först återta din tidigare inskickade ansökan, rätta uppgifterna och sedan skicka in ansökan på nytt.
Om du har lämnat in ansökan på papper kan du korrigera felen genom att lämna in en ny ansökan inom utsatt tid, och då ersätter den nya ansökan den tidigare inlämnade ansökan.
Om du efter ansökningstidens utgång upptäcker till exempel ett ifyllnadsfel i ansökan, ska du utan dröjsmål meddela om det till NTM-centralen i Norra Savolax eller till Statens ämbetsverk på Åland.
När du meddelar om fel i ansökan kan du undgå de administrativa påföljder som felet hade kunnat orsaka. Ett med-delande om fel kan beaktas, om NTM-centralens myndighet har fått ett skriftligt meddelande om felet innan sökanden har underrättats om inspektion på plats eller resultaten av en annan kontroll.
Återtagande av ansökan
Du kan återta din ansökan helt eller delvis.
Du kan återta en elektronisk ansökan elektroniskt inom ramen för ansökningstiden. En ansökan som inlämnats på papper kan du återta under ansökningstiden genom att meddela om återtagandet med en fritt formulerad skriftlig anmälan.
Efter ansökningstidens utgång kan du återta både en elektronisk ansökan och en pappersansökan med en fritt formulerad skriftlig anmälan. Om du redan har fått besked om inspektion och den utförda övervakningen orsakar övervakningspå-följder, kan stödansökan inte återtas till de delar som orsakade övervakningspåföljder. I annat fall är det den första betal-ningshändelsen som hänför sig till ansökan som är bakre gräns för återtagandet.
3. Villkor för sökanden
Krav på stödssökandens ålder
Sökanden är en fysisk person
Stödsökanden eller dennes maka/make ska vara minst 18 år på den sista dagen av kalenderåret före stödåret.
En person som inte fyllt 18 år kan beviljas stöd om
- han eller hon idkar jordbruk eller trädgårdsodling som samägare eller tillsammans med sina föräldrar eller med en av dem eller
- om det finns andra särskilda skäl för att stöd ska beviljas.
Uppge det särskilda skälet i tilläggsuppgifterna i ansökan.
Sökanden är en sammanslutning
När stödsökanden är en sammanslutning av flera fysiska personer tillsammans eller någon annan sammanslutning ska åtminstone en person vara minst 18 år på den sista dagen av kalenderåret före stödåret och själv idka jordbruk eller trädgårdsodling. Kravet gäller till exempel aktiebolag och sammanslutningar, men inte offentligrättsliga samfund, fängel-selägenheter eller skollägenheter.
Välj något av följande alternativ
- Sammanslutningen omfattas inte av ålderskravet, eftersom sökanden är ett offentligrättsligt samfund.
- I sammanslutningen ingår åtminstone en delaktig som var minst 18 år. Den delaktiga ska själv idka jordbruk eller träd-gårdsodling. Uppge namnet på och personbeteckningen för den delaktiga som uppfyller ålderskravet i den punkt som är reserverad för ändamålet.
Om du är en sökande med FO-nummer och du inte tidigare har ansökt om stöd för biodling som betalas per bisamhälle, ska du göra ansökan på blankett 204.
Registrering som djurhållare
Du ska vara registrerad som djurhållare i Livsmedelsverkets djurhållarregister. Innan du börjar med djurhållningen ska du registrera dig som djurhållare via landsbygdsnäringsmyndigheten i den kommun där ditt verksamhetsställe eller din boningsort finns. Gör registreringen med Livsmedelsverkets blanketter.
För sammanslutningar och dödsbon räcker det att en av de delaktiga har registrerat sig i djurhållarregistret och uppgett djurhållningsplatserna.
Förande av förteckning och bokföring
För en uppdaterad förteckning på papper eller i elektronisk form över de bisamhällen som du har i din besittning per djurhållningsplats.
Spara förteckningen i tre kalenderår från utgången av det år då du senast gjorde en notering i förteckningen. Visa upp förteckningen för tillsynsmyndigheten i en övervakningssituation.
Nedläggning av biodlingsverksamheten
Om du under stödåret upphör med att bedriva biodling ska du meddela NTM-centralen i Norra Savolax eller Statens ämbetsverk på Åland om saken med en fritt formulerad anmälan. Dessutom ska du med Livsmedelsverkets blanketter också göra en anmälan om upphörandet till djurhållarregistret inom 30 dagar.
- Anmälan om djurhållningsverksamhet (pdf)
- Anmälan om verksamhetsställe (djurhållningsplats) (pdf)
4. Beviljande av stöd
Ett villkor för att stöd ska beviljas är att du under produktionsperioden innehar minst 15 övervintrade bisamhällen
- i egenskap av ägare
- i egenskap av arrendator eller
- med stöd av nyttjanderätt enligt testamente eller annat arvsrättsligt förvärv eller annan åtkomsthandling
Stöd beviljas inte för avläggare som bildats under ansökningsårets vår eller för nya bisamhällen som uppstått till följd av svärmning den våren.
Sköt de bisamhällen som utgör grund för beviljande av stöd under produktionsperioden på ett sådant sätt att du kan ta en normal skörd från dem det år stödet beviljas.
Grund för ansökan om stöd:
Du kan ansöka om stöd antingen:
a) på basis av antalet bisamhällen som är i din besittning 1.6.2020 samt i produktion under produktionsperioden 1.6-30.9.2020.
Uppge det antal bisamhällen för vilka du ansöker om stöd. Om samhällen har förstörts under produktionsperioden ska du uppge antalet förstörda samhällen i punkten ’Av dessa har under produktionsperioden förstörts.
Du kan få stöd också för bisamhällen som förstörts under produktionsperioden 2020, om förstörelsen beror på
- djursjukdom
- skada orsakad av rovdjur
- någon annan exceptionell orsak som inte beror på biodlaren.
Ge in en utredning om minskningen av antalet bisamhällen. Om antalet bisamhällen har minskat på grund av djursjukdom ska du också foga ett intyg av en veterinär till utredningen.
Om antalet bisamhällen minskar efter det att ansökan lämnats in, ska du inom 15 arbetsdagar anmäla om saken till den myndighet som tog emot ansökan.
b) Enligt det antal bisamhällen du anmälde i fjol eller det antal bisamhällen som konstaterats vid övervakningen.
Stödet kan beviljas på grundval av det föregående årets antal bisamhällen, om antalet bisamhällen har minskat på grund av skador förorsakade av rovdjur eller om antalet övervintrade bisamhällen har varit minst en tredjedel mindre än det normala antalet på grund av djursjukdom eller övervintringsskador eller någon annan orsak som inte beror på biodlaren.
Som ansökningsgrund ska du använda antingen det antal du uppgav i stödansökan 2019 eller det antal som konstaterades vid övervakning 2019, om detta antal är mindre än antalet bisamhällen i din ansökan 2019.
Du kan högst två stödår i rad använda det normala antalet bisamhällen som grund för ansökan om stöd.
Ge in en utredning om minskningen av antalet bisamhällen som bilaga till stödansökan. Om antalet bisamhällen har minskat på grund av en djursjukdom, ska du också ge in ett intyg av en veterinär som bilaga till ansökan.
Utredning av inkomsterna
För att du ska kunna ansöka om stöd måste du ha haft inkomster från försäljning av biodlingsprodukter under skatteåren 2017, 2018 eller 2019. Ge som bilaga in en utredning av inkomsterna. Du kan ge utredningen till exempel i form av en kopia av beskattningsbeslutet eller skattedeklarationen. Om inkomsterna inte framgår separat av beskattningsbeslutet eller skattedeklarationen ska du till din ansökan foga en kopia av bokföringen över din biodlingsverksamhet.
Om du har börjat bedriva biodling år 2019 eller senare, men ännu inte har fått inkomster från försäljning av biodlings-produkter, ska du visa att inledandet av verksamheten har orsakat dig anskaffningsutgifter. Som bilaga kan du använda till exempel en kopia av skattedeklarationen eller bokföringen.
5. Bilagor till ansökan
Tillsammans med ansökan ska du ge in minst någon av följande bilagor samt vid behov en kopia av dina anteckningar om de berörda inkomsterna och utgifterna:
- En kopia av beskattningsbeslutet för beskattningen 2018 eller 2017, varav dina biodlingsinkomster framgår
- En kopia av skattedeklarationen för senaste beskattningsår
- Ett intyg över dina anskaffningsutgifter för biodlingen
Om ditt antal bisamhällen har minskat jämfört med det antal du uppgav i fjol, eller om bisamhällen har förstörts under den här produktionsperioden, ska du ge in
- en utredning om minskningen av antalet bisamhällen samt
- vid behov ett intyg av en veterinär och/eller en utredning av rovdjursskador.
Om du ansöker om stöd för ett samfunds/en sammanslutnings, ett företags, ett dödsbos eller någon annan jämförbar parts räkning ska du vid behov som bilaga till ansökan också ge in en fullmakt och/eller en utredning av delägandet i dödsboet.
Om du har ekoproduktion ska du ge in en kartbilaga över bisamhällenas placering.
6. Betalning av stöd och stödniva
I stöd för biodling betalas du 19,00 euro per bisamhälle.
Inget stöd betalas om stödbeloppet är mindre än 100 euro.
Stöd som betalats utan grund
Om du har betalats stöd oriktigt eller utan grund återkrävs det utbetalda stödet. Den myndighet som beviljat stödet fattar efter ett förfarande med hörande beslut om att återkräva stödet.
Det stöd som betalats dig återkrävs, om
- du inte har följt stödvillkoren
- du har lämnat oriktiga eller bristfälliga uppgifter
- du har förhindrat utförandet av en inspektion
Du måste betala årlig dröjsmålsränta enligt räntelagen på det belopp som återkrävs. Dröjsmålsräntan börjar löpa 60 dagar från det att beslutet om återkrav fattades fram till dess att du betalar tillbaka det återkrävda beloppet. Om det återkrävda beloppet dras av från ett stöd som betalas senare, löper dröjsmålsräntan fram till utbetalningen av stödet.
7. Tillsyn
Du kan läsa om övervakningen av Stöd för biodling enligt antalet bisamhällen i Anvisning för kontroll av specialstöd.
8. Kontaktinformation
NTM-centralen i Norra Savolax
Besöksadress: Kallanranta 11, Kuopio
Postadress: PB 2000, 70101 Kuopio
Växel: 0295 026 500
E-post: kirjaamo.pohjois-savo@ely-keskus.fi
Statens ämbetsverk på Åland
Besöksadress: Torggatan 16 B, Mariehamn
Postadress: PB 58, 22101 Mariehamn
Telefon: 018 635 270
E-post: registratur@ambetsverket.fi
Bilaga 1
Författningar och rättsakter om stöd för biodling enligt antalet bisamhällen
- Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1308/2013 om upprättande av en samlad marknadsordning för jordbruksprodukter och om upphävande av rådets förordningar (EEG) nr 922/72, (EEG) nr 234/79, (EG) nr 1037/2001 och (EG) nr 1234/2007
- Kommissionens beslut K(2016)8419 om systemet för långsiktigt stöd på nationell nivå till jordbruket i de nordliga områdena i Finland (med ändringar)
- Kommissionens beslut C(2014)510 om godkännande av systemet för nationella stöd till Södra Finland 2014-2020
- Lag 1559/2001 om nationella stöd till jordbruket och trädgårdsodlingen (med ändringar)
- Lag 238/2010 om ett system för identifiering av djur (med ändringar)
- Statsrådets förordning 213/2007 om kännetecknen för en funktionellt och ekonomiskt självständig gårdsbruksenhet
- Statsrådets förordning 5/2015 om stödområden för jordbruksstöd och de delområden av stödområdena som räknas som skärgård (med ändringar)
- Statsrådets förordning 106/2020 om övervakning av nationella stöd för växtproduktion och husdjursskötsel 2020
- Statsrådets förordning (105/2020) om nationellt stöd för 2020 för biodling enligt antalet bisamhällen
- Livsmedelsverkets föreskrift om ansökan om stöd för biodling enligt antalet bisamhällen 2020 11/2020