Vipuanvisningar: Anmälan om djurantal för år 2024

Viputjänstens användaranvisningar

Inloggning och användarrättigheter

Du kan logga in i Viputjänsten med bläddringsrättigheter, men för att uträtta ärenden elektroniskt behöver du åtkomsträttigheter till e-tjänster. 

Logga in i Viputjänsten på adressen: https://vipu.ruokavirasto.fi. Identifiera dig till tjänsten med bankkoder, mobilcertifikat eller elektroniskt personkort.

  • Om du identifierar dig med nätbankkoder, styrs du av systemet till bankens inloggningsfönster. Mer info om identifiering med bankkoder får du på bankens webbplats. Dina nätbankkoder används enbart för identifieringen, bankuppgifterna förmedlas inte till Viputjänsten.
  • Anvisningar om hur du använder mobilcertifikat får du på din egen mobiloperatörs webbplats eller på adressen mo­bii­li­var­men­ne.fi.
  • Om du loggar in med HST-kort ska du välja Identifieringskort och använda identifieringskortet och kortläsaren för att identifiera dig.

Ansökan om åtkomsträttigheter

Du kan söka och annullera åtkomsträttigheter med blankett 457. För en helt ny gård kan du ansöka om åtkomsträttigheter till e-tjänster med blankett 456.

Som primär odlare kan du också själv bemyndiga andra användare och återta behörigheter i avsnittet Åtkomsträttigheter i Vipus meny Gård.

Bemyndiga en annan person

Elektronisk ärendehantering förutsätter att en person bemyndigas att underteckna den elektroniska stödansökan för de andras räkning.  Vanligen är det den primära odlaren som har åtkomsträttigheterna till e-tjänster. I den elektroniska ärendehanteringen kan du bemyndiga till exempel en rådgivare att uträtta ärenden för din räkning. Mer information om att elektroniskt bemyndiga en rådgivare ingår i kapitel Ansökan om stöd i Ansökningsguide om åkerstöd.

Öppna filen i PDF-läsprogrammet. Det vanligaste programmet som används är Adobe Acrobat Reader. Vid behov kommer du åt att ladda läsprogrammet via https://www.adobe.com/fi/acrobat/pdf-reader.html. Välj Fil → skriv ut → som printer väljer du Microsoft Print to PDF → skriv ut. Efter detta kommer du åt att skapa filen som en helt ny PDF-filversion. Till sist frågar programmet om du vill spara utskriften dvs filen. Spara filen på din egna dator eller på datorns skrivbord.Bifoga sedan som vanligt i Viputjänsten.

Ifall PDF-läsprogrammet är något annat än Acrobat Reader så använd det programmets skapandefunktion för en ny filversion. Det går också att skapa en fil exempelvis med hjälp av textbehandlingsprogrammet Word.

Öppna filen i PDF-läsprogrammet. Vanligaste programmet som används är Adobe Acrobat Reader. Vid behov kan du ladda Adobe Acrobat Reader-programmet från Adobes webbsidor. Skriv ut filen genom att välja som printer Microsoft Print to PDF. Spara filen på din maskin. Efter detta kan du bifoga filen som normalt i Viputjänsten.

När det gäller e-tjänster och användning av Viputjänsten kan du kontakta ditt eget samarbetsområdes eller NTM-centrals expert på elektronisk stödansökan som hjälper dig i frågor som rör åtkomsträttigheter, användning av tillämpningen och insändande av ansökningar. Du tar kontakt genom att klicka på punkten Användarstöd i Viputjänsten. På skärmen öppnas en kontaktsida där du kan välja om du vill ha hjälp via e-post eller per telefon.

Skärmdump från ViputjänstenBild 1: Nederst på sidan i punkten Användarstöd hittar du kontaktuppgifterna till din kommun eller din NTM-central.

Ta kontakt

Leta fram ditt samarbetsområde

Publicerad: 5.12.2024

Vipuanvisningar: Anmälan om djurantal för år 2024

Gör anmälan om djurantal för år 2024 i Viputjänsten 7.1–4.2.2025.

Före du gör anmälan läs noggrannare om kraven för de djur som anmäls i Djustödens ansökningsguide i kapitlet Anmälan om djurantalet för år 2024

Anmälan om djurantal kan gälla dig om du har ansökt om

  • ersättning för djurens välbefinnande
  • ersättning för ekologisk produktion
  • från produktionen frikopplat stöd för svin- och fjäderfähushållning.

Du behöver inte anmäla antalet nötkreatur, får och getter, eftersom Livsmedelsverket får dessa uppgifter direkt från djurregistret. Gör alltid en anmälan om djurantal om du använder sammanslutningens djur för att beräkna djurtätheten.

1. Hur gör jag Anmälan om djurantal i Viputjänsten?

  1. Logga in i Viputjänsten.
  2. Förflytta dig via framsidan till punkten Ansök om stöd och lämna in anmälningar.
  3. På sidan ser du alla stödansökningar och anmälningar som du kan lämna in elektroniskt.
    • Om du väljer punkten Endast de med pågående ansökningstid syns bara de stöd och anmälningar vars ansöknings-/anmälningstid är öppen på sidan.
  4. Välj Anmälan om djurantal.

Skärmbild från Viputjänsten.Bild 1. Elektroniska tjänstens framsida. Välj Ansök om stöd och lämna in anmälningar och välj sen Anmälan om djurantal.

2. Anmälan om fjäderfä

Gör en anmälan om djurantal om du har ansökt om

  • ersättning för djurens välbefinnande för fjäderfä
  • ersättning för ekologisk produktion och du använder antalet fjäderfän på din gård vid beräkningen av ersättningens djurtäthet
  • från produktionen frikopplat stöd för svin- och fjäderfähushållning och du använder antalet fjäderfän på din gård vid beräkningen av stödets djurtäthet.

Djurgrupper för fjäderfä

  • Broiler = en kyckling som har förädlats för köttproduktion och som slaktas vid omkring 40 dagars ålder eller en kyckling i ekologisk produktion som slaktas vid minst 81 dagars ålder
  • Värphöna = en minst 16 veckor gammal höna vars äggproduktion används för produktion av kycklingar eller för konsumtion. I ersättningen för djurens välbefinnande anmäls bara värphöns vars ägg går till konsumtion.
  • Moderdjur av broiler = en minst 18 veckor gammal höna vars äggproduktion används för produktion av kycklingar
  • Moderdjur av kalkon = en minst 29 veckor gammal kalkon vars äggproduktion används för produktion av kycklingar
  • Moderdjur av ankor = en minst 25 veckor gammal anka vars äggproduktion används för produktion av ankungar
  • Moderdjur av gås en minst 30 veckor gammal gås vars äggproduktion används för produktion av gässlingar
  • Moderdjur av fasan och and = farmuppfödda, en minst 26 veckor gammal inhägnad fasan respektive and vars äggproduktion används för produktion av kycklingar och andungar

Anmälan on djurantalet

1. Välj fliken Djurantal och sedan punkten Fjäderfä (Ersättning för djurens välbefinnande, Från Produktionen frikopplat stöd för svin- och fjäderfähushållning och Ersättning för ekologisk produktion).

Skärmbild från Viputjänsten.Bild 2.1 Anmälan om djurantal, fjäderfä.

2. Anmäl djurantal

  • Tryck på Redigera djurantal.
  • Välj djurgrupp från rullgardinsmenyn och spara.
  • Lägg till eller ändra djurgruppsspecifika djurantalen för den första dagen i varje månad och spara.

Skärmbildar från ViputjänstenBild 2.2 Redigera djurantal för fjäderfä. Välj djurgrupp och ange djurantalet

3. Spara

3. Anmälan om svin

Gör en anmälan om djurantal om du har ansökt om ersättning för djurens välbefinnande för svin.

  • Anmäl antalet djur på din gård under perioden 1.1–1.12.2024. Anmäl djurantalet för den 1
    dagen i varje månad enligt djurgrupp.
  • För svin lämnas för varje djurgrupp bort två av de minsta antalen djur i månadens början, varefter man som ett justerat genomsnitt får medeltalet för de resterande tio månaderna.
  • Om du har ansökt om ersättning för åtgärden "Förbättring av förhållanden för slaktsvin", ange dessutom antalet slaktdjur som omfattas av åtgärden (se punkt 4. Anmälan av slaktdjur).

Anmälan om djurantal

1. Välj fliken Djurantal och sedan punkten Svin (Ersättning för djurens välbefinnande).

Skärmbild från ViputjänstenBild 3.1 Svin (Ersättning för djurens välbefinnande).

2. I första hand lönar det sig att hämta djurantalet direkt från svinregistret

  • Granska först att svinregistrets uppgifter är uppdaterade.
  • Välja Hämta uppgifterna från svinregistret.

Skärmbild från ViputjänstenBild 3.2 Hämta uppgifterna från svinregistret.

  • Djurantalen som är hämtade från svinregistret visas i tabellen med symbolen ”R”.
  • Vid behov kan du ändra på uppgifterna. Observera dock att i stödberäkningen måste uppgifterna för djurantalet som anmälts i djuranmälan motsvara uppgifterna i svinregistret, om inte leder det till nedskärning av stödet.
  • Om du har ändrat uppgifterna i svinregistret efter att du har laddat ner uppgifterna, kan du uppdatera dem genom att välja Hämta uppgifterna från svinregistret. Observera att alla tabelluppgifter ersätts med uppgifterna från svinregistret.

Skärmbild från ViputjänstenBild 3.3 Antalet djur har framgångrikt hämtats ur svinregistret

3. Tryck på Redigera djurantal, om du vill lägga till eller redigera djurantal.

  • Välj djurgrupp från rullgardinsmenyn och spara.
  • Lägg till eller ändra djurgruppsspecifika djurantalen för den första dagen i varje månad och spara.

Skärmbild från ViputjänstenBild 3.4. Redigera djurantal

4. Spara

4. Anmälan om slaktdjur (svin, kalkoner och broilrar)

Gör en anmälan om djurantal för slaktade djur om du har ansökt om ersättning för djurens välbefinnande för någon av åtgärderna nedan:

  • förbättring av förhållandena för slaktsvin
  • förbättring av förhållandena för fjäderfä.

Välj punkten Slaktdjur: svin, kalkoner och broilrar (Ersättningen för djurens välbefinnande: åtgärderna förbättrande av förhållanden)

  • På sidan finns rubrikerna Slaktsvin, Kalkoner eller Broilrar på basis av vilka åtgärder du har ansökt om i ersättningen för djurens välbefinnande.
  • Under varje rubrik fins skilt 1) tabell för djurantalsuppgifter 2) Bilagor 3) knappen Bearbeta.

Skärmbild från ViputjänstenBild 4.1 Slaktdjur: I bildexemplet finns endast en gård som ansökt om åtgärder för svingård

Antalet av slaktdjur

Välj djurart och tryck på Redigera. Ange i fälten antal slaktdjur halvårsvis. Du får den behövliga informationen från slakteriets rapport (se exempel 1). Ange 0 om det inte funnits djur under tidsperioden.

Uppgifter som anmäls enligt djurgrupp:

  • Svin: Antalet slaktade slaktsvin / Antalet svansbitningar (st).
  • Kalkoner: Antalet slaktade kalkoner / Antalet (st.) förkastade hela djurkroppar som beror på lungsäcksinflammation (st).
  • Broilrar: Antalet slaktade broilrar / Viktad mängd för fotbotteninflammationspunkter / Antalet av vattusot (st).

Skärmbild från ViputjänstenBild 4.2 Bearbeta antalet slaktdjur. I bilden har samlats ihop Redigera-fönstrern för kalkoner, broilrar och slaktsvin.

Lägg till bilaga

Tryck på knappen Följande som finns i Redigera fönstret och bifoga till anmälan för varje djurart skilt slaktrapporter enligt halvårsvis i punkten Lägg till bilagor.

  • Då du har bifogat bilagorna trycker du på Spara. Välj bilagans typ från rullgardinsmenyn
  • Ladda ner bilagan under Välj fil.
    • Observera att den elektroniska bilagan får vara högst 5 MB stor och måste vara i PDF-format.
  • Den bilaga som lagts till, syns som bifogande av bilagan lyckades, därefter i den högra kanten under punkten Bifogade filer. Med funktionen Radera kan du radera t.ex en felaktig bilaga.
  • Spara de bilagor du lagt till med funktionen Spara.

Obs! Om du, för att änd­ra på upp­gif­ter­na, åter­tar en el­ekt­ro­nisk an­mälan och se­dan skick­ar in an­mälan på nytt mås­te du kom­ma ihåg att lägga till alla bi­la­gorna på nytt. Inlämnandet av bilagorna är ett villkor för utbetalning av stöd.

Skärmbild från Viputjänsten.Bild 4.3 Radera bilaga.

Exempel 1.

Resultat för slaktpartierna för början av året. Uppgifter som skall anmälas i Vipu finns på den nedersta raden.

Slaktparti för broilrar (till slakteri

Antal

Fotbotten inflammationspunkter

St. punkt

Vattusot st.

Totalt
Januari-juni
127800 - 799840 81
3.3.2023 43400 3 130200 38
23.4.2023 40810 10 408100 40
15.6.2023 43590 6 261540 3

5. Anmälan om sammanslutningens djur eller djur för en delaktig i en sammanslutning

Fyll i punkten i två fall:

  1. Du vill inkludera djuren för en sammanslutning med ett annat lägenhetssignum i djurantalet på din gård
  2. Du vill inkludera djuren som innehas av en sammanslutnings delägare som utövar bestämmanderätt, i djurantalet  i sammanslutningens djur.

Du får inkludera djuren för ett företag i sammanslutningsform i djurantalet på din gård när det gäller ersättningen för ekologisk produktion, om du eller medlemmarna i ditt familjeföretag har haft bestämmanderätt i företaget i sammanslutningsform senast 30.4.2024 och om företagets i sammanslutningsformen inte använder djurantalet för beräkning av den egna gårdens uträkning av djurtätheten.

När det gäller från produktionen frikopplat stöd för svin- och fjäderfähushållning kan du inkludera djuren för företaget i sammanslutningsform i djurantalet på din gård, om du eller medlemmarna i ditt familjeföretag har haft bestämmanderätt i företaget i sammanslutningsform senast 15.6.2023 och om företaget i sammanslutningsformen inte använder djurantalet för beräkning av den egna gårdens uträkning av djurtätheten.

  1. Tryck på Anmäl Sammanslutningens djur eller djuren för den delaktiga i sammanslutningen i punkten Sammanslutningens djur eller djur som en delaktig i sammanslutningen besitter (Från frikopplat stöd för svin- och fjäderhushållning och Ersättning för ekologisk produktion.

Skärmbild från ViputjänstenBild 5.1. Anmäl sammanslutningens djur eller delägares djur.

  1. Välj om du använder sammanslutningens djur eller djuren för den delaktiga i sammanslutningen. Ange lägenhetssignum och namnet på den person som utövar bestämmande inflytande.v

Skärmbild från Viputjänsten.Bild 5.2. Välj om du använder sammanslutningens djur eller djuren för den delaktiga i sammanslutningen.

Lägga till en bilaga

Du kan påvisa bestämmande inflytande i en sammanslutning genom att bifoga en bilaga rörande det till den elektroniska anmälan. Detta behöver inte göras om du redan bifogat den i samband med ansökan om något annat stöd. 

  • Välj bilagans typ från rullgardinsmenyn
  • Ladda ner bilagan under Välj fil.
    • Observera att den elektroniska bilagan får vara högst 5 MB stor och måste vara i PDF-format.
  • Den bilaga som lagts till, syns som bifogande av bilagan lyckades, därefter i den högra kanten under punkten Bifogade filer. Med funktionen Radera kan du radera t.ex en felaktig bilaga.
  • Spara de bilagor du lagt till med funktionen Spara.

Obs! Om du, för att änd­ra på upp­gif­ter­na, åter­tar en el­ekt­ro­nisk anmälan och se­dan skick­ar in an­mälan på nytt mås­te du kom­ma ihåg att lägga till alla bi­la­gorna på nytt. Inlämnandet av bilagorna är ett villkor för utbetalning av stöd.

Skärmbild från ViputjänstenBild 5.3 Lägg till bilaga för att påvisa bestämmande inflytande i sammanslutningen.

Anmälan om djur

Anmäl i punkten Registerdjur de djurarter vars djurantal hämtas direkt från registret (nötkreatur, får, getter och/eller svin).

Tryck på Bearbeta och kryssa för den eller de djurarter du vill hämta från djurregistren.

  • I ersättningen för ekologisk produktion kan du använda antalet nötkreatur, får, getter och/eller svin.
  • I från produktionen frikopplat stöd för svin- och fjäderfähushållning kan du använda antalet svin

Skärmbildar från ViputjänstenBild 5.4 Anmäl djurantal för sammanslutningen eller djuren för den delaktiga i sammanslutningen.

Anmäl i punkt Djur som anmäls antalet djur i de andra djurgrupperna.

  • Tryck Redigera djuranta
  • Välj djurgrupp
  • Ange i fälten antalet djur per djurgrupp den första dagen i varje månad.

Skärmbildar från ViputjänstenBild 5.5 Anmäl djurantal för sammanslutningen eller djuren för den delaktiga i sammanslutningen.

6. Sammandrag och skickande av uppgifter

Så här skickar du en anmälan

  1. Kontrollera uppgifterna som du angett i anmälan.
  2. Kontrollera e-postadressen i fältet E-postadresser till villka bekräftelsen om mottagning skickas. Viputjänsten förhandsifyller förhandsifyller e-postadressen för odlaren i första hand. Uppgiften tas ur uppgifterna för delaktiga i Vipu. Till de e-postadresser som du uppgivit, skickas bekräftelse på att anmälan returnerats.
    • Du kan lägga till flera e-postadresser med funktionen Lägg till en ny e-postadress.
    • Knappen Skicka till handläggning aktiveras då åtminstone en e-postadress antecknats.
  3. Tryck Skicka till handläggning.

Skärmbild från Viputjänsten.Bild 6.1 Fliken för Sammandrag och skickande

Efter inskickandet

Kontrollera att information om mottagandet av sändningen uppdateras längst upp på sidan och att du har fått en bekräftelse via e-post om att anmälan har skickats.

Skärmbild från Viputjänsten.

Bild 6.2 Sändningen har mottagit.

  1. Ladda ner ett sammandrag med funktionen Skriv ut sammandrag
  2. Kontrollera att information om att anmälan har skickats till handläggning och tidpunkten för sändningen visas högst uppe på den öppnade sidan. Om anmälan inte har skickats, visas texten "förhandsversion" i rött uppe till höger på sammandrag.
  3. Du kan spara sammandraget på din egen dator eller skriva ut det.
  4. Gå tillbaka till Elektroniska tjänstens framsida eller stäng Viputjänsten.

Skärmbild från Viputjänsten.Bild 6.3 Sammandragsutskriften

7. Återtagande av anmälan och ändra uppgifter

Du kan ändra de inskickade uppgifterna efter att du skickat dem genom att logga in i den elektroniska tjänsten på nytt och på första sidan välja Anmälan om djurantal. Ändringar i anmälan måste göras senast x.x.2025.

  1. Återta den inlämnade anmälan på fliken Sammandrag och skickande genom att trycka på knappen Återta returnerad ansökan. Du kommer att få ett bekräftelsemeddelande om återtagandet till den e-post du angivit om återtagande.
  2. Gå tillbaka till de tidigare flikarna och bearbeta de uppgifter du vill.
  3. Skicka alla dina elektroniska bilagor på nytt.
  4. Kom ihåg att skicka in anmälan igen när du har gjort ändringarna.

Skärmbild från ViputjänstenBild 7.1 Återtagande av returnerad anmälan.

Sidan har senast uppdaterats 9.12.2024