Villkor för får och getter (förbindelsevillkor för ersättning för djurens välbefinnande 2023)

Publiceringsdatum: 21. december 2022

Information om ansökan om förbindelse om ersättning för djurens välbefinnande ingår i villkor för ansökan om ersättning för djurens välbefinnande 2023. I detta avsnitt har vi samlat de villkor för ersättning för djurens välbefinnande som gäller får och getter.

Definitioner

I dessa förbindelsevillkor avser:

  1. tacka ett över tolv månader gammalt får av honkön,
  2. lamm ett minst två månader och högst 12 månader gammalt får,
  3. killing en minst två månader och högst 12 månader gammal get, dock inte dvärgget,
  4. bagge ett över tolv månader gammalt får av hankön,
  5. bock en get av hankön, dock inte dvärgget,
  6. lammkammare ett begränsat område där alla lamm ryms samtidigt och där det finns foder som är lämpligt för lamm.

Djurgrupper av får och getter i samband med ersättning för djurens välbefinnande

  • Får över 12 mån.
  • Lamm över 3 mån. - 12 mån.
  • Lamm 2 mån.- 3 mån.
  • Getter över 12 mån.
  • Killingar 2 mån. - 12 mån.

Allmänna villkor för förbindelsen

Sökanden ska ha i medeltal minst 5 djurenheter får eller 5 djurenheter getter i sin besittning. Uppfyllandet av minimidjurantalet granskas inte per åtgärd. Fåren och getterna ska vara i sökandens besittning varje dag, bortsett från ett tillfälligt uppehåll på grund av byte av uppfödningsomgång. 

Villkoren för de valda åtgärderna ska börja uppfyllas 1.1.2023 och villkoren ska iakttas fram till 31.12.2023. Förbindelsen omfattar sökandens alla får och getter.

De djur som anges i ansökan ska vara i sökandens besittning och registrerade i får- och getregistret på sökandens lägenhetssignum.  

Sökanden kan inte välja en åtgärd som inte går att genomföra i alla byggnader där det finns djur som omfattas av åtgärden. Villkoren för den åtgärd som valts ska uppfyllas också i fråga om sådana djur som har placerats utanför gården, om djuren är registrerade på gården i får- och getregistret.

Identifiering och registrering av får och getter

En förutsättning för ersättningen för djurens välbefinnande är att bestämmelserna om identifiering och registrering av djur följs: Fåren och getterna ska finnas på registrerade djurhållningsplatser och uppgifterna om djuren ska vara uppdaterade i får- och getregistret. Närmare anvisningar om märkning och registrering av får och getter ingår i Guiden om djurstöd på adressen Märkning och registrering av djur - Livsmedelsverket (ruokavirasto.fi). Djur som fötts ska registreras senast vid en ålder av 90 dagar efter djurets födelse. Anmälningar ska emellertid göras före utgången av januari 2024 för att lammen och killingarna ska kunna beaktas när djurantalen i samband med ersättningen förvälbefinnande för 2023 beräknas.

Ersättningsnivåerna för åtgärder som gäller får och getter

Beloppet av ersättning för djurens välbefinnande (€/de) baserar sig på de kalkylerade kostnader och inkomstbortfall som åtgärden orsakar för gården.

Tabell 1. Gårdsspecifika åtgärder för får- och getgårdar

Åtgärder för får och getter

Ersättning € / de

Välbefinnandeplan för får och getter

17

Förbättrande av förhållandena för får och getter

94

Betesgång för får och getter

33

Hur ersättningen bestäms och betalas ut

Till får- och getgårdar betalas ersättningen för välbefinnande per åtgärd på basis av det genomsnittliga djurantal per djurgrupp, som beräknas utgående från de stödberättigande dagar som ansamlas i får- och getregistret.

Ersättningen beräknas på basis av de eurobelopp för respektive åtgärd som anges i tabell 1 och djurenhetskoefficienterna i tabell 2. Ersättningen för djurens välbefinnande för år 2023 betalas i två poster. Det belopp av ersättning för djurens välbefinnande som betalas till sökanden för förbindelseåret ska vara åtminstone 100 euro för att ersättningen ska kunna betalas ut.

Tabell 2. Djurantalen omvandlas till djurenheter enligt koefficienterna i tabellen.

Djurslag

Djurenheter (de)

Får och getter (över 1 år)

0,2

Lamm och killingar (minst 2 mån.)

0,06

Antalet djurenheter per åtgärd som betalas ersättning beräknas endast utifrån de djur som omfattas av åtgärden.

Gårdsspecifika åtgärder för får- och getgårdar

En får- och getgård kan välja en eller flera av följande åtgärder: 

  • Välbefinnandeplan för får och getter (obligatorisk för alla som ansöker om åtgärder för får och getter)
  • Förbättrande av förhållandena för får och getter
  • Betesgång för får och getter

Utöver stödvillkoren ska du följa minimikraven i den grundläggande lagstiftningen.

Åtgärden välbefinnandeplan för får och getter

Villkoren för åtgärden ska följas för gårdens alla får och getter.

Sökanden ska ha en välbefinnandeplan för får och getter från och med början av förbindelseperioden. Välbefinnandeplanen är en årlig plan för hantering och utveckling av verksamheten, som innehåller gårdsspecifika åtgärder för fårens och getternas välbefinnande, hälsovård och biosäkerhet.

För uppgörandet av välbefinnandeplanen kan du använda Livsmedelsverkets mallar som du kan ladda ner på adressen livsmedelsverket.fi/valbefinnandeplaner. Blankett 495, som hör ihop med systemet för jordbruksrådgivning, kan inte användas som välbefinnandeplan.

Välbefinnandeplanen är en årlig plan för hantering och utveckling av verksamheten, som innehåller gårdsspecifika åtgärder för fårens och getternas välbefinnande, hälsovård och biosäkerhet. I välbefinnandeplanen ska med hänsyn till gårdens förhållanden och produktionssätt beskrivas

  • förhållandena på djurhållningsplatsen
  • beredskapen för störningssituationer
  • genomförandet av produktionen
  • en utfodringsplan och foderanalys för varje djurkategori samt genomförandet av annan utfodring
  • sjukdomsskyddet
  • förbättrandet av välbefinnandet
  • eventuella observationer och utvecklingsbehov.

Dessutom ska gården för varje djurgrupp ha en giltig skriftlig utfodringsplan som baserar sig på kalkyler. Utfodringsplanen ska utgå från foderanalys av det huvudsakliga grovfodret (med undantag av betesgräs och halm) och djurets tillväxt, produktionsnivå och produktionsstadium ska ha beaktats i planen. Lammen och killingarna ska beaktas i utfodringsplanen från och med två veckors ålder.

Inlämnande av välbefinnandeplanen

Lämna in välbefinnandeplanen för får och getter, utfodringsplanen per djurgrupp och foderanalysen i Viputjänsten under tiden för stödansökan. Om du inte lämnar in välbefinnandeplanen under tiden för stödansökan betalas du inte ersättning för djurens välbefinnande för får och getter.

Ersättningen för åtgärden baseras på den tid som åtgår till att göra upp planen och kostnaderna för att planera utfodringen.

Åtgärden förbättrande av förhållandena för får och getter

Villkoren för åtgärden ska uppfyllas för gårdens alla får och getter.

Villkor för åtgärden

Gruppbox

  • Får och getter ska hållas i gruppboxar där det finns en välströad och mjuk liggplats med helt golv där alla djur får plats att ligga ner samtidigt.
  • Om får eller getter av godtagbar anledning kortvarigt hålls ensamma, ska boxen vara minst 2,0 m2 och till sin form sådan att fåret eller geten obehindrat kan vända sig om. Fåret eller geten ska kunna se andra får eller getter.
  • Baggar och bockar ska hållas i gruppboxar, utom om veterinärmedicinska skäl eller djurets aggressiva beteende kräver isolering. I gruppboxar ska det finnas minst 2,0 m2 per bagge eller bock. Om det finns en enda bagge eller bock på gården ska boxen vara minst 2,0 m2 och till sin form sådan att baggen eller bocken obehindrat kan vända sig om. Baggen eller bocken ska kunna se andra får eller getter.

Lamningsbox och lammkammare

  • Tackor och deras nyfödda lamm ska ha en lamningsbox, som har en golvyta för djuren på minst 2,2 kvadratmeter och som kan värmas upp eller är värmeisolerad.
  • Lamm ska ha lammkammare från det att de är två veckor gamla fram till avvänjningen. Kraven på lamningsboxar och lammkammare gäller inte tackor och lamm på bete.

Sjuk- och behandlingsbox:

  • I sjuk- och behandlingsboxar kan det finnas flera sjuka djur samtidigt, men det ska finnas beredskap att isolera ett djur. Sjuk- och behandlingsboxen ska ha helt golv och dess liggplats ska vara välströad, mjuk och det ska vara möjligt att värma djuret.
  • I en sjuk- och behandlingsbox där det finns flera djur samtidigt eller i en ensambox ska det finnas minst två kvadratmeter för varje minst tre månader gammalt får eller minst tre månader gammal get.

Ersättningen för åtgärden baseras på det ytterligare ströet, kraven på boxstorlek och lammkamrarna.

Åtgärden betesgång för får och getter

Villkoren för åtgärden som gäller betesgång för får och getter ska uppfyllas i fråga om alla över tre månader gamla får och över tolv månader gamla getter på gården.

Om gården har en förbindelse om ekologisk husdjursproduktion som gäller får eller getter, kan åtgärden inte väljas.

Villkor för åtgärden:

  • Fåren och getterna ska släppas på bete under minst 90 dagar.
  • Betesgången för baggar och bockar kan ersättas med utomhusvistelse.
  • På betesmarken ska getterna ha möjlighet att få utlopp för sitt naturliga behov av att klättra.
  • Över betesgången ska föras journal varav framgår vilka djurgrupper som har vistats utomhus vid respektive tidpunkt. 

Ersättningen för åtgärden baserar sig på det merarbete som ordnandet av betesgången medför.

Miniminivåerna för ersättning för djurens välbefinnande enligt åtgärd

Utöver kraven för ersättningen för djurens välbefinnande ska du följa de nedan uppräknade minimikraven för djurens välbefinnande.

Minimikrav som gäller alla får- och getgårdar

Kraven baserar sig på följande författningar med ändringar: djurskyddslag (DSL) 247/1996 4§ och 5§, statsrådets förordning (SRf) om skydd av får (587/2010) 8 § och 12 § 4 mom. samt statsrådets förordning (SRf) om skydd av getter (589/2010) 8 § samt 11 § 4 mom.

  • Ett förvaringsutrymme för djur skall vara tillräckligt rymligt, skyddande, ljust, rent och tryggt samt även i övrigt ändamålsenligt med hänsyn till djurartens behov. Det är förbjudet att hålla djur på ett sätt som åsamkar onödigt lidande.
  • Genom förordning kan utfärdas närmare stadganden om krav på förvaringsutrymmen för djur. Genom förordning kan också stadgas att jord- och skogsbruksministeriet får meddela närmare föreskrifter om dessa.
  • Djur som tagits om hand får inte lämnas utan skötsel eller överges. Djuren skall få tillräckligt med lämplig föda, dryck och annan behövlig skötsel. Djur som insjuknat skall få ändamålsenlig vård. Djurens välbefinnande och miljö skall kontrolleras tillräckligt ofta.
  • Genom förordning kan utfärdas närmare stadganden om krav på djurskötseln. Genom förordning kan också stadgas att jord- och skogsbruksministeriet får meddela närmare föreskrifter om dessa.
  • Gångvägarna från djurstallet till fårfållan och betet ska vara trygga samt sådana att fåren inte smutsar ner sig i onödan.
  • Fårfållornas och fårbetenas inhägnader ska vara trygga för fåren. Stängslena ska hållas i gott skick så att fåren inte skadar sig. Stängslen ska vara tillverkade av material som lämpar sig för får. Om stängslet är ett nät ska det vid behov spännas för att minimera risken för att fåren fastnar i nätet. Elstängslen ska byggas och underhållas så att de inte orsakar fåren onödigt lidande.
  • Fårens vattningsanordningar och vattenbehållare ska hållas rena. Urin och avföring får inte kontaminera fodret eller dricksvattnet, och vattnet får inte heller frysa.
  • Gångvägarna från djurstallet till getfållan och betet ska vara trygga samt sådana att getterna inte smutsar ner sig i onödan.
  • Getfållornas och getbetenas inhägnader ska vara trygga för getterna. Stängslen ska hållas i gott skick så att getterna inte skadar sig. Stängslen ska vara tillverkade av material som lämpar sig för getter. Om stängslet är ett nät ska det vid behov spännas för att minimera risken för att getterna fastnar i nätet. Getterna ska förhindras att komma åt växter som är giftiga för dem. Elstängslen ska byggas och underhållas så att de inte orsakar getterna onödigt lidande.
  • Getternas vattningsanordningar och vattenbehållare ska hållas rena. Urin och avföring får inte kontaminera fodret eller dricksvattnet, och vattnet får inte heller frysa.

Välbefinnandeplan för får och getter

Djurskyddsförordning 9 § 1 mom., statsrådets förordning (SRf) om skydd av får 7 § och 12 § 1 mom., statsrådets förordning (SRf) om skydd av getter 7 § och 11 § 1 mom.

  • Ett djur i vård skall ges sådan föda och dryck av god kvalitet som är lämplig för djuret. Vid utfodringen skall djurets behov beaktas och det skall säkerställas att varje djur får tillräckligt med näring.
  • Djurstallet ska ha en sådan ventilation att luftens fuktighet, temperatur, dammängd och halt av skadliga gaser inte stiger till en nivå som är skadlig. Fåren får inte ständigt vara utsatta för buller som överstiger 65 decibel (dB(A)).
  • Foder som ges till får ska vara näringsrikt och balanserat samt vid behov kompletterat med mineraler.
  • Djurstallet ska ha en sådan ventilation att luftens fuktighet, temperatur, dammängd och halt av skadliga gaser inte stiger till en nivå som är skadlig.
  • Getterna får inte ständigt vara utsatta för buller som överstiger 65 decibel (dB(A)).
  • Foder som ges till getter ska vara näringsrikt och balanserat samt vid behov kompletterat med mineraler.

Förbättrande av förhållandena för får och getter

Djurskyddsförordning 1 § 1 och 4 mom., statsrådets förordning (SRf) om skydd av får 3 § 3 mom., 4 § 1 mom., 5 § 1 mom., 13 § 2 mom. och 15 § 1 mom. samt statsrådets förordning (SRf) om skydd av getter 3 § 3 mom., 4 § 1 mom., 5 § 1 och 3 mom. samt 12 § 2 mom.

  • Ett förvaringsutrymme för djur samt dess konstruktioner och anordningar skall planeras, byggas och underhållas så, att förvaringsutrymmet är tryggt för djuret och att brandfaran och risken för att djuret skall rymma är så små som möjligt. Det skall vara möjligt att hålla förvaringsutrymmet rent och att iaktta god hygien i det och de djur som befinner sig där skall kunna inspekteras och skötas utan svårigheter.
  • Djuret skall kunna resa sig på ett naturligt sätt i förvaringsutrymmet. De djur som hålls i ett och samma förvaringsutrymme skall kunna lägga sig samtidigt i förvaringsutrymmet.
  • För sjuka eller skadade får ska finnas en avskild ändamålsenlig box eller något annat utrymme där djuret kan vårdas och varifrån det om möjligt har synkontakt med andra får.
  • Golvytan i förvaringsutrymmen för får som hålls i grupp ska överensstämma med kraven i bilagan.
  • Golvunderlaget i ett förvaringsutrymme för djur ska vara sådant att flytande sekret avlägsnas på ett behörigt sätt eller absorberas väl i ströet. Fåren ska förfoga över ett för dem lämpat ströbeklätt område där alla djur samtidigt kan ligga ned.

Tabell 3. Minimigolvyta per får på djurhållningsplatsen med undantag för foderhäckens yta när får hålls i grupp.

 

Fårens genomsnittliga vikt / djur (kg)

Golv med ströbädd (m2 / djur)

Gallergolv (m2 / djur)

Spaltgolv (m2 / djur)

Lamm

Under 15

0,25

0,25

-

Lamm

30

0,50

0,50

-

Lamm

Över 30

0,75

0,75

-

Får

55

1,0

0,8

0,8

Får

75

1,4

1,0

1,0

Dräktig tacka

55

1,3

1,1

1,1

Dräktig tacka

75

1,7

1,3

1,3

  • Nyfödda lamm ska övervakas för att det ska kunna säkerställas att det uppstår ett band mellan tackan och lammet. Vid behov ska det finnas en värmeapparat för att trygga tillgången till tilläggsvärme för lamm.
  • Får ska klippas minst en gång om året.
  • För sjuka eller skadade getter ska finnas en avskild, ändamålsenlig box eller något annat utrymme där djuret kan vårdas och varifrån det om möjligt har synkontakt med andra getter.
  • Golvytan i förvaringsutrymmen för getter som hålls i grupp ska överensstämma med kraven i bilagan. Om en fullvuxen get hålls i en ensambox, ska boxen vara minst 1,4 kvadratmeter och till sin form sådan att geten obehindrat kan vända sig runt.
  • Golven i djurstall eller bottnarna i kättar ska vara sådana att flytande sekret avlägsnas på ett ändamålsenligt sätt eller absorberas väl i ströet. Getterna ska förfoga över ett för dem lämpat ströbeklätt område där alla djur samtidigt kan ligga ned.
  • Killningsboxar och förvaringsutrymmen för killingar får inte ha spaltgolv. Golvet i killningsboxar och förvaringsutrymmen med fast golv för killingar ska vara försedda med en riklig ströbädd.
  • Nyfödda killingar ska övervakas för att det ska kunna säkerställas att det uppstår ett band mellan geten och killingen. Vid behov ska det finnas en värmeapparat för att trygga tillgången till tilläggsvärme för killingarna.

Tabell 4.Minimigolvyta per get på djurhållningsplatsen med undantag för foderhäckens yta när getter hålls i grupp.

Åldersklass

Golv med ströbädd (m2 / djur)

Gallergolv (m2 / djur)

Spaltgolv (m2 / djur)

Killing

0,25

0,25

-

Ungget

0,50

0,50

0,5

Get

1,20

1,0

1,0

Betesgång för får och getter

Djurskyddsförordning 6 § 2 mom. och 7 § samt statsrådets förordning (SRf) om skydd av får 8 § 2 mom. och statsrådets förordning (SRf) om skydd av getter 8 § 2 mom.

  • Fållans inhägnad skall till konstruktion och material vara lämplig för det djurslag som hålls i fållan och sådan att den hindrar djuren från att rymma.
  • Djur som föds upp utomhus skall ha ett tillräckligt skydd mot ogynnsamma väderleksförhållanden. I skyddet för oväder skall finnas lämpliga liggplatser för alla djur. Ändamålsenliga utrymmen skall finnas för isolering och skötsel av djur som föds upp utomhus.
  • Fårfållornas och fårbetenas inhägnader ska vara trygga för fåren. Stängslena ska hållas i gott skick så att fåren inte skadar sig. Stängslen ska vara tillverkade av material som lämpar sig för får. Om stängslet är ett nät ska det vid behov spännas för att minimera risken för att fåren fastnar i nätet. Elstängslen ska byggas och underhållas så att de inte orsakar fåren onödigt lidande.
  • Getfållornas och getbetenas inhägnader ska vara trygga för getterna. Stängslen ska hållas i gott skick så att getterna inte skadar sig. Stängslen ska vara tillverkade av material som lämpar sig för getter. Om stängslet är ett nät ska det vid behov spännas för att minimera risken för att getterna fastnar i nätet. Getterna ska förhindras att komma åt växter som är giftiga för dem. Elstängslen ska byggas och underhållas så att de inte orsakar getterna onödigt lidande.