Stödet betalas i hela landet i form av från produktionen frikopplat stöd för svin- och fjäderfähushållning: i södra Finland betalas det i form av nationellt stöd till södra Finland och i C-stödområdena betalas det i form av nordligt stöd.
Vem kan få stöd?
Du kan få stöd, om du har en fastställd referenskvantitet och minst 5 hektar jordbruksmark och ett sådant antal djurenheter av svin eller fjäderfän att kravet på 0,35 djurenheter/hektar uppfylls. De referenskvantiteterna för svin- och fjäderfähushållning fastställts för varje gård i samband med införandet av systemet.
Stödbelopp
Från produktionen frikopplat stöd för svin- och fjäderfähushållning betalas på basis av den referenskvantitet som du innehar.
Livsmedelsverket betalar ut stödet i två poster. Förskott på stödet betalas ut i april under ansökningsåret och restbeloppet i april året efter ansökningsåret.
Se den preliminära utbetalningstidtabellen för alla stöd
Stödvillkor
- Anvisningen för ansökan om från produktionen frikopplat stöd för svin- och fjäderfähushållning
- Guiden om djurstöd
- Anvisningarna om Viputjänsten
Så här ansöker du om stöd
Du kan ansöka om stöd och förskott på stödet årligen i Viputjänsten. Ansökningstiden är på våren.
När du har lämnat in ansökan
Kom ihåg att också göra anmälan om djurantal där du anger antalet fjäderfä.
Stödövervakning
Stödförvaltningen kontrollerar utgående från de uppgifter som du har gett i stödansökan och uppgifterna i djurregistret att villkoren följs.
Dessutom görs ett övervakningsbesök på en del av de gårdar som har ansökt om stödet. Vid övervakningsbesöket konstaterar NTM-centralens inspektör antalet djur och jämför det med uppgifterna som du har anmält till djurregistret. Under övervakningsbesöket granskas också dokument.
Läs mer om övervakningen av djurstöd
Behöver du hjälp?
Kontakta kommunen för att få hjälp med att ansöka om stöd. Leta fram kontaktuppgifter