Villkoren för åkerstöd kommer att genomgå flera ändringar 2025. Ändringar utlovas både i grundkraven för alla gårdar och i stödvillkoren.
Diversifiering av odlingen ett alternativ till växtföljd
Från och med nästa år kan odlaren välja om hen med hjälp av växtföljden eller diversifieringen av odlingen uppfyller målet om en god markstruktur.
Diversifieringen av odlingen sker genom att odla minst två växter, om gården har 10–30 hektar åker. Huvudgrödan får dock inte utgöra mer än 75 procent av gårdens åkerareal.
Om åkern är större än 30 hektar ska minst tre grödor odlas. Huvudgrödan får inte utgöra mer än 75 procent av gårdens åkerareal och två huvudgrödor får inte utgöra mer än 95 procent av åkerarealen.
I den växtföljd som blev bekant för jordbrukarna under 2023 och 2024 ska en ettårig odlingsväxt årligen bytas ut på minst 33 procent av gårdens åkerareal.
År 2026 kommer det dessutom ett krav på en flerårig växtföljd. Då måste den ettåriga växten ha bytts ut en gång under de tre föregående åren eller bytas ut senast år 2026.
Lättnader i kraven på växttäcke
Jordbrukarna har varit tvungna att bevara ett växttäcke på 33 procent av arealen med åkrar och permanenta grödor på sin gårdsbruksenhet 31.10–15.3. Kravet på villkorlighet för förvaringstiden ändras så att växtligheten ska bevaras från och med 31.10 fram till årets slut. Tidpunkten för när ändringen träder i kraft fastställs när statsrådets förordning har trätt i kraft.
Ändringen påverkar inte villkoren och tidsfristerna för åtgärden växttäcke vintertid inom stödet för miljösystem. En jordbrukare som ansöker om åtgärden i ansökan om åkerstöd kan få stöd för miljösystem för en areal som bevaras med växttäcke över vintern.
I villkoren för åtgärden växttäcke vintertid i stödet för miljösystem underlättas dock kravet på bevarande av permanenta vallar. Från och med ansökan om åkerstöd för 2025 gäller kravet på bevarande endast skiften med permanent gräsmark som anmälts till åtgärden.
Kravet på icke-produktiv areal slopas
Gårdar i Nyland, Egentliga Finland och Åland ska ha uppgett fyra procent av sin åkerareal som icke-produktiv areal, dvs. som träda. Detta krav kommer inte att finnas längre i fortsättningen.
Krav på arbetsvillkor och arbetarskydd i grundvillkoren
Kraven på social villkorlighet träder i kraft nästa år. Det innebär att villkoren för jordbrukarstöd i fortsättningen också omfattar frågor som gäller arbetstagarnas arbetsvillkor och arbetssäkerhet.
Kraven gäller gårdar med arbetskraft. Försummelser av arbetssäkerheten eller arbetsvillkoren kan i fortsättningen leda till påföljder för stöden.
Odlarna kan förbereda sig på kraven på social villkorlighet med hjälp av jordbruksrådgivning. En lämplig rådgivare kan väljas i rådgivarregistret. Även Arbetarskyddscentralen, Landsbygdens Arbetsgivareförbund och regionförvaltningsverkens arbetarskyddsmyndigheter ger råd i anställnings- och arbetarskyddsfrågor.
Skyddszoner kan inrättas även nästa år
Odlarna kan inrätta skyddszoner 2025 och 2026. Enligt tidigare uppgifter var det endast möjligt att inrätta skyddszoner 2023 och 2024.
Miljöersättning betalas till gårdarna för skyddszonerna. Odlaren kan kontrollera vilken areal som lämpar sig som skyddszon på kartnivån i Vipu eller i uppgifterna om skiftet.
I samband med anläggningen kan växtligheten gödslas så att den snabbt börjar växa. År 2025 kan växtligheten anläggas som skyddssäd, varvid det första skyddszonsåret är 2026.
Fler möjligheter att grunda mångfaldsväxtlighet
Inom åtgärden mångfaldsväxter inom stödet för miljösystem är det från och med nästa år möjligt att anlägga mångfaldsväxtlighet även som en ö eller en rand, dvs. en kant. Dessutom tillåts i fortsättningen användning av växtskyddsmedel som punktbekämpning i svåra ogrässituationer på arealer för mångfaldsväxter.
Lättnader i stöden till unga jordbrukare
Kravet på yrkesskicklighet i inkomststödet för unga jordbrukare underlättas nästa år. Som utbildning räcker en examen på andra stadiet från vilken bransch som helst – exempelvis yrkes- eller studentexamen. Utöver examen kan kravet på yrkesskicklighet uppfyllas med ett visst antal studier som omfattar ekonomiska studier. Om den som ansöker om stöd är en lantbrukssammanslutning, ett aktiebolag eller någon annan sökande i sammanslutningsform, uppfylls kravet också med tre års arbetserfarenhet inom naturbruk.
Villkoren för startstöd till unga jordbrukare lindras så att det i fortsättningen endast finns en gräns för företagarinkomster.
Möjligheten att överföra ersättningsberättigandet mellan gårdar upphör
Möjligheten att frivilligt överföra åkrarnas ersättningsberättigande mellan odlarna upphör i slutet av 2024. Överföring av ersättningsberättiganden kan sökas hos kommunen under resten av året på blankett 471.
Skiftet ska vara ersättningsberättigande för att odlaren ska kunna få kompensationsbidrag, miljöersättning, ekoersättning, allmänt hektarstöd, nordligt hektarstöd eller stöd till unga jordbrukare.
Närmare anvisningar kommer i guiderna
Livsmedelsverket ger anvisningar om de nya kraven på villkorlighet i guiden om villkorlighet som publiceras i början av 2025 och om stödvillkoren i ansökningsguiden för åkerstöd som publiceras på våren.
Mer information om Livsmedelsverket
Kommunernas landsbygdsmyndigheter (livsmedelsverket.fi)
Social villkorlighet (livsmedelsverket.fi)
Meddelande: Möjligheten att överföra ersättningsberättiganden mellan gårdar upphör vid utgången av 2024 (livsmedelsverket.fi)
Meddelande: Ändringar i Finlands CAP-plan har godkänts (mmm.fi)