Från och med början av 2025 har social villkorlighet ingått i grundvillkoren för jordbruksstöden. Detta innebär att arbetsvillkor och arbetssäkerhet ska beaktas enligt lagstiftningens krav. Kraven gäller gårdar som fungerar som arbetsgivare.
Social villkorlighet medför inga nya skyldigheter för jordbruksstöden, eftersom lantbruksföretagare som arbetsgivare redan tidigare har varit tvungna att följa samma bestämmelser. Det nya är att försummelser i fråga om arbetssäkerhet eller arbetsvillkor från och med i år kan leda till påföljder för jordbruksstöden.
Mer information om social villkorlighet finns i guiden om villkorlighet som publiceras av Livsmedelsverket. Livsmedelsverket ansvarar inte för anvisningar om att följa arbetsvillkor och arbetssäkerhet, eftersom det ansvaret hör till arbetarskyddsförvaltningen. I villkorlighetsguiden finns även länkar till anvisningar om dessa ämnen.
Lättnader i villkorlighetskraven
Att följa villkorlighetskraven är ett villkor för att erhålla nästan alla jordbruksstöd. Kraven utgör grundvillkoren för stöden, vilket innebär att stöd inte betalas för att uppfylla dem.
Jämfört med tidigare år har vissa lättnader införts i villkorlighetskraven. Dessa gäller bland annat växtföljd, växttäcke och icke-produktiv areal:
- Från och med i år kan jordbrukaren välja att uppfylla målet för god markstruktur antingen genom växtföljd eller genom att diversifiera odlingen.
- Tidigare har jordbrukare varit tvungna att hålla 33 procent av sina åkrar och permanenta grödor täckta med växtlighet under perioden 31.10–15.3. Kravet på bevaringstiden har nu ändrats, så att växtligheten ska behållas från 31.10 fram till årets slut.
- Gårdar i Nyland, Egentliga Finland och Åland har tidigare varit tvungna att anmäla fyra procent av sin åkerareal som icke-produktiv areal, det vill säga som träda. Från och med i år gäller inte längre detta krav.
Villkorligheten består, utöver social villkorlighet, även av krav på god jordbrukshävd och god miljö samt lagstadgade skötselkrav som gäller miljöfrågor, livsmedels- och fodersäkerhet, växthälsa samt djurhälsa och djurvälfärd.
Kraven sammanställs i en årligen uppdaterad guide om villkorlighet.
Guiden om villkorlighet (livsmedelsverket.fi)
Arbertsgivarens skyldigheter (tyosuojelu.fi)