Begäran om utredning om slåtter på väg till jordbrukarna – tid att utföra slåtter fram till mitten av september

30. augusti 2024

Med hjälp av satellitbilder följer man för närvarande upp att kraven på slåtter uppfylls. Om satelliten inte observerar slåtter eller skörd på ett sådant skifte som ska slås enligt villkoren för åkerstöd, får jordbrukaren en begäran om utredning av satellituppföljning. Begäran om utredning om slåtter skickas till jordbrukarna 5–25.9.2024.

De skiften som kravet på slåtter gäller ska slås senast i mitten av september. Enligt observationerna från satellituppföljningen i slutet av augusti finns det fortfarande skiften som inte har slagits.

”I fjol skickades sammanlagt cirka 35 000 begäran om utredning om slåtter till cirka 14 000 jordbrukare. I år är antalet begäran om utredning sannolikt lika många”, bedömer Henri Korhonen, specialexpert vid Livsmedelsverket.

Jordbrukaren får begäran om utredning till appen Vipumobilen. Om skiftet redan har slagits till skillnad från vad satellituppföljningen visar kan jordbrukaren svara på begäran om utredning med ett fotografi av sitt skifte som innehåller positionsinformation. Begäran om utredning innehåller alltid anvisningar.

Sista dagen för att ta ett fotografi av utförd slåtter är 15.9.2024. Sista svarsdagen för begäran om utredning är 2.10.2024.

”Om slåttern inte ännu är utförd i år och du är nu på väg, lönar det sig att ta ett foto med Vipumobilen efter slåttern. Så undviker du ett extra besök på skiftet om du senare får en begäran om utredning av satellituppföljning”, tipsar Henri Korhonen till de jordbrukare som fått begäran om utredning.

Begäran om utredning kan försvinna från Vipumobilen

Observationerna av slåtter från satellituppföljningen uppdateras inte i realtid, utan de är alltid cirka en vecka gamla. Om skiftet på basis av de nya satellitbilderna är i skick försvinner begäran om utredning automatiskt från Vipumobilen. Det kommer inget separat meddelande om att begäran om utredning har tagits bort.

Serviceavbrott i Vipumobilen och Viputjänsten 27–29.9.2024

Vid behov kan jordbrukaren korrigera sin ansökan om åkerstöd i e-tjänsten Vipu. Det lönar sig att korrigera ansökan så snart som möjligt, men dock senast 2.10.2024. Om jordbrukaren korrigerar sin ansökan kan det komma begäranden om utredning fram till 23.9.2024.

Vipumobilen och Viputjänsten har ett serviceavbrott från fredag till söndag 27–29.9.2024 och då är det inte möjligt att svara på begäran om utredning eller korrigera ansökan. Livsmedelsverket beklagar olägenheterna som serviceavbrottet orsakar.

Lindring av kravet på slåtter av vallar för utsädesproduktion

Livsmedelsverket har tidigare gett anvisningar om att växtligheten ska slås senast 15.9.2024 om ingen skörd bärgas från vallar för utsädesproduktion. Anvisningen lindras så att vallen för utsädesproduktion kan slås även efter mitten av september om skörden inte kan bärgas och växten är någon av följande:

  • Frövall
  • Frövall, en art
  • Frö av engelskt rajgräs, kontrollerad produktion
  • Frö av italienskt (westerw.) rajgräs, kontrollerad produktion
  • Frö av rörsvingel, kontrollerad produktion
  • Frö av klöver, kontrollerad produktion
  • Frö av timotej, kontrollerad produktion
  • Frö av ängssvingel, kontrollerad produktion

Även för dessa växter gäller tidsfristen för korrigering av ansökan om åkerstöd. Den sista möjliga dagen för att korrigera ansökan eller återta stöd är 2.10.2024. Om jordbrukaren ämnar bärga skörden från vallen för utsädesproduktion först efter detta är det bra att beakta att ansökan om åkerstöd inte längre kan korrigeras eller återtas om skiftet inte slås eller skördas.

Mer information till jordbrukare:

Begäran om utredning för sommaren 2024 (livsmedelsverket.fi)
Vipumobilen (livsmedelsverket.fi)  
Kommunernas landsbygdsnäringsmyndigheter (livsmedelsverket.fi)