Jordbrukarnas e-tjänst Vipu är från 7.1.2025 öppen för ansökan om djurstöd 2025 samt höstanmälan 2024 om växttäcke vintertid och djurantal.
Höstanmälan gäller alla gårdar – anmälningstiden går ut 4.2.2025
Gårdarna ska göra och skicka höstanmälan om växttäcket vintertid senast 4.2.2025. På 33 procent av arealen för åker och permanenta växter ska det finnas växttäcke 31.10–31.12. Kravet hör till villkorligheten, dvs. grundvillkoren för jordbrukarstöd. Äkta växttäcke, stubb, reducerad bearbetning eller växtrester godkänns som areal. Höstanmälan ska ange täckets växtart för alla åkerskiften för granskningen av minsta marktäckning.
Höstanmälan ska även ange åtgärdsarealerna i miljösystemstödet för växttäcke vintertid.
Gårdens höstanmälan kan även avse andra åtgärder. Anmälan påverkas av vilka stöd och åtgärder gården ansökt om vid ansökan om åkerstöd våren 2024. Utöver växttäcket vintertid ingår följande i höstanmälan:
- begagnade växtskyddsmedel (anmälda skiften i eko- och miljöförbindelseåtgärden alternativa växtskyddsmetoder för trädgårdsväxter)
- främjande av cirkulär ekonomi (miljöförbindelseåtgärd)
- hantering av avrinningsvatten (miljöförbindelseåtgärd)
- fågelåkrar (miljöförbindelseåtgärd).
Växttäcket följs upp med hjälp av satelliter
Växttäcket granskas via satellituppföljning. Om bearbetning upptäcks på en areal för växttäcke vintertid, kan en begäran om utredning skickas till jordbrukarens mobilapp Vipumobil efter mitten av mars.
Om jordbrukaren har följt kravet minimiväxttäcke vintertid, kan denne svara på begäran om utredning genom att ta ett foto i Vipumobilen. Fotot ska visa att kravet har följts och det kan således tas när snön har smält och man ser växttäcket och växtarten.
Om situationen på åkern förändras, kan jordbrukaren senare under våren göra korrigeringar i sin höstanmälan om växttäcke vintertid.
Observera referensdagarna och djurregistrets uppdatering vid ansökan om djurbidrag
Ansökan om djurbidrag för nötkreatur samt får- och getbidrag öppen 7–23.1.2025. Anvisningar för ansökan om djurbidrag och stödvillkoren finns på Livsmedelsverkets webbplats.
Den som ansöker om djurbidrag ska observera bidragets referensdag. Referensdagen är den tidpunkt då djuruppgifterna och bidragsberättigandet kontrolleras i djurregistret.
Djurbidrag kan bara fås för djur vars uppgifter är korrekt registrerade på referensdagen och därefter. För ett djur kan man endast få bidrag som sökts av innehavaren på djurets referensdag.
Djurregisteruppgifterna ska anmälas inom den utsatta tiden oavsett vem det slutliga djurbidraget utbetalas till. Då en jordbrukare vill ansöka om djurbidrag, ska uppgifterna om djuret anmälas till djurregistret före referensdagen, även om anmälningstiden annars inte har gått ut.
Referensdagar 2025
- bidrag för slaktkvigor: 10.1.2025
- bidrag för slaktlamm och slaktkilling: 10.1.2025 (djur födda 10.1.2025 och tidigare)
- bidrag för di- och mjölkkor samt tjurar: 31.1.2025
- bidrag för tackor och hongetter: 31.1.2025
- bidrag för nötkreatur i yttre skärgården: 31.1.2025
- bidrag för slaktlamm och slaktkilling: 1.6.2025 (djur födda 11.1–1.6.2025)
Om en jordbrukare lämnar djurregisteranmälan på en blankett per brev eller e-post ska anmälan vara framme hos djurregistrets kundtjänst senast kl. 16 på referensdagen. Om referensdagen infaller på ett veckoslut eller en söckenhelg ska anmälan vara framme senast kl. 16 på vardagen före referensdagen.
Referensdagen gäller inte nordliga husdjursstöd, där ansökningstiden är i februari.
Förbindelse om djurens välbefinnande och anmälan om djurantal öppna i Viputjänsten
Förbindelse om djurens välbefinnande är öppen för ansökan 7.1–4.2.2025. Förbindelsevillkoren för 2025 finns på Livsmedelsverkets webbplats.
Anmälan om djurantalet 2024 är öppen 7.1–4.2.2025. Anvisningar för anmälan om djurantal finns på Livsmedelsverkets webbplats.
Fjäderfägårdar ska anmäla djurantalet om de har ansökt om ersättning för djurens välbefinnande, från produktionen frikopplat stöd till svin- och fjäderfähushållningen eller ersättning för ekologisk produktion.
Svingårdar ska anmäla djurantalet ifall de har ansökt om ersättning för djurens välbefinnande.
Anmälan om djurantal ska alltid göras när jordbrukaren använder en sammanslutnings djur i djurräkningen.
Fler ansökningar i februari
Följande stödansökningar öppnas i Viputjänsten i februari:
- Nordligt produktionsstöd för mjölk, nya gårdar kan anmäla deltagande och ansöka om stöd från 1.2, öppet resten av året.
- Nordligt husdjursstöd för dikor, tjurar och slaktade kvigor samt stöd för slaktade tjurar inom stödområde C3 och C4, ansökan 17.2–13.3.
- Nordligt husdjursstöd för tackor och hongetter, 17.2–13.3.
- Från produktionen frikopplat stöd för svin- och fjäderfähushållning, ansökan 17.2–13.3.
- Avtal om uppfödning av lantraser, ansökan 17.2–13.3. Avtalsvillkoren ska dock följas från och med 1.1.2025. Avtalsvillkoren för 2025 finns på Livsmedelsverkets webbplats.