Uppföljningen av odlingsväxter steg in i satelliternas tidsålder

15. augusti 2024

Med hjälp av satelliter granskar man nu om de växter som jordbrukarna har uppgett verkligen växer på åkrarna. Om det enligt satellitbilderna växer en annan växt på något skifte än den som jordbrukaren har uppgett i sin ansökan om åkerstöd, får jordbrukaren en begäran om utredning av satellituppföljningen.

Om växten dock är densamma som uppgetts i ansökan om åkerstöd, kan jordbrukaren svara på begäran om utredning med ett fotografi av sitt åkerskifte som innehåller positionsuppgifter. För att ta en bild och besvara begäran om utredning behöver jordbrukaren en mobilapplikation, Vipumobilen. Fotografiet ska tas senast 15.9.2024. Sista svarsdag för begäran om utredning är 2.10.2024

Om skiftets växt inte är densamma som uppgetts i ansökan om åkerstöd, kan jordbrukaren korrigera sin ansökan i e-tjänsten Vipu. Det lönar sig att korrigera ansökan så snart som möjligt, men det ska göras senast 2.10.2024.

Livsmedelsverket har 15.8.2024 skickat ett nyhetsbrev till jordbrukare som kommer att få en begäran om utredning av växten. Ett meddelande om begäran om utredning skickas också per textmeddelande. I avsnittet Öppna uppdrag i Vipumobilen ser jordbrukaren vilket skifte begäran om utredning gäller. Begäran om utredning innehåller alltid anvisningar.

Flera villkor för åkerstöd följs upp med hjälp av satelliter

Utöver odlingsväxter följer man med hjälp av satelliter under sommaren upp jordbruksverksamheten på åkrarna och huruvida växtbestånden har bevarats eller skötts i enlighet med villkoren för åkerstöden.

Från och med 19.8.2024 skickas begäran om utredning till odlarna om naturvårdsvallar och gröngödslingsvallar som inrättats i år och som omfattas av kravet på bevarande fram till 1.9.2024.

Från och med slutet av augusti kan man få begäran om utredning om en växt vars villkor omfattar ett krav på slåtter senast 15.9.2024.

Begäran om utredning av satellituppföljningen grundar sig på analyser som gjorts av artificiell intelligens. Till exempel vid identifiering av växter blir den artificiella intelligensen allt bättre ju fler bilder den ser. Därför minskar antalet obefogade begäran om utredning i fortsättningen. 

Det lönar sig att hålla Vipumobilen uppdaterad

Vipumobilen är Livsmedelsverkets avgiftsfria applikation för kommunikation mellan jordbrukare och myndigheter. Applikationen utvecklas kontinuerligt, så Livsmedelsverket rekommenderar att man alltid använder den senaste versionen av Vipumobilen. Den senaste versionen publicerades 7.6.2024. I följande version som publiceras i månadsskiftet augusti–september korrigeras ett problem som uppdagats hos en del jordbrukare, där bilder har fastnat i laddningsläget.

Jordbrukarna kan ladda ner appen gratis i Google Play- eller App Store-appbutiken. 

Lindring av kravet på slåtter av vallar för utsädesproduktion

Livsmedelsverket har tidigare gett anvisningar om att växtligheten ska slås senast 15.9.2024 om ingen skörd bärgas från vallar för utsädesproduktion. Anvisningen lindras så att vallen för utsädesproduktion kan slås även efter mitten av september om skörden inte kan bärgas och växten är någon av följande:

  • Frövall
  • Frövall, en art
  • Frö av engelskt rajgräs, kontrollerad produktion
  • Frö av italienskt (westerw.) rajgräs, kontrollerad produktion
  • Frö av rörsvingel, kontrollerad produktion
  • Frö av klöver, kontrollerad produktion
  • Frö av timotej, kontrollerad produktion
  • Frö av ängssvingel, kontrollerad produktion

Även för dessa växter gäller tidsfristen för korrigering av ansökan om åkerstöd. Den sista möjliga dagen för att korrigera eller återkalla ansökan är den 2.10.2024. Om jordbrukaren ämnar bärga skörden först efter detta är det bra att beakta att ansökan om åkerstöd inte längre kan korrigeras.

Ytterligare information till jordbrukaren:

Livsmedelsverkets nyhetsbrev 15.8.2024 till jordbrukare som får en begäran om utredning om växtidentifiering  
Begäran om utredning för sommaren 2024 (livsmedelsverket.fi)
Kommunernas landsbygdsnäringsmyndigheter (livsmedelsverket.fi)