Återkrav av stöd

Den myndighet som beviljat stödet fattar beslut om återkrav till exempel om du har fått stöd utan grund, ett högre belopp än vad som kunde beviljas dig, eller om du inte har följt stödvillkoren.

Innan beslut om återkrav fattas skickas ett hörandebrev till dig, där du ges möjlighet att lämna din utredning i ärendet och välja bland annat om stödet ska återkrävas med inbetalningskort eller genom avdrag från kommande stödbetalningar.

  • Du kan välja avdraget, om jordbruksstöd kommer att betalas till dig under de följande 12 månaderna. Om avdraget inte har kunnat göras i sin helhet under de följande 12 månaderna, börjar återkravet uppbäras också med inbetalningskort.
  • Om du har valt inbetalningskort som återkravsmetod och beloppet inte har betalats senast på förfallodagen, börjar det återkrävas också genom avdrag från stödbetalningarna. Förfallodagen framgår av inbetalningskortet.

I beslutet om återkrav som skickas till dig ges mer detaljerad information om grunderna och villkoren för återkravet. På det belopp som återkrävs kan dröjsmålsränta enligt 4 § 1 mom. i räntelagen (633/1982) tas ut. Dröjsmålsräntan tas ut för tiden som börjar 60 dagar efter att beslutet om återkrav fattades.

Beslutet om återkrav åtföljs av en anvisning om rättelseyrkande, som innehåller instruktioner om hur du kan söka ändring i beslutet. För­fa­ran­det för åter­krav be­rör så­väl na­tio­nel­la som EU:s hel- och del­fi­nan­si­e­ra­de stöd.

Be­stäm­mel­ser om åter­krav in­går i la­gen om verk­stäl­lig­het av vissa av Europeiska unionens jordbruksstöd och vissa nationella jordbruksstöd (1334/2022).

Sidan har senast uppdaterats 9.12.2024