Finansiell disciplin består av två olika delar. Dess syfte är att samla in medel för kriser som påverkar produktionen och distributionen av jordbruksprodukter. Finansiell disciplin tillämpas också när finansiella prognoser ger vid handen att de årliga maximala beloppen av direktstöd kommer att överskridas. Finansiell disciplin används endast vid behov, inte årligen.
Finansiell disciplin utförs som en procentuell minskning av de direktstöd som finansieras av EU. Genom den finansiella disciplinen minskas den andel av gårdens sammanlagda belopp av EU-finansierade direktstöd som överstiger 2000 euro innan stödet betalas ut. De första 2000 euro i det sammanlagda beloppet av direktstöd som beviljats gården berörs således inte av finansiell disciplin. Kommissionen ger Europaparlamentet och rådet ett förslag till procentsats för minskningen före slutet av juni för det år som minskningen gäller.
Stöden betalas till gården i en bestämd ordningsföljd. Om gården betalas flera olika direktstöd till ett sammanlagt belopp av mer än 2000 euro, betalas stöden i tur och ordning utan finansiell disciplin tills det sammanlagda beloppet av direktstöd till gården överstiger 2000 euro. Det stödbelopp som överstiger gränsen betalas till gården minskat med procenten för finansiell disciplin. Därmed kan en del av direktstöden betalas till gården helt utan finansiell disciplin och en del av direktstöden minskade med procenten för finansiell disciplin, beroende på det sammanlagda belopp av direktstöd som betalas till gården och antalet stödtyper (dvs. stöd). Den finansiella disciplinen granskas därmed enligt gård och inte enligt stödtyp.
Om finansiell disciplin tillämpas det berörs följande stöd:
- Grundläggande inkomststöd
- Omfördelningsinkomststöd
- Stöd för miljösystem
- Inkomststöd för unga jordbrukare
- Stöd för specialgrödor
- Stöd för stärkelsepotatis
- Bidrag för dikor och mjölkkor
- Bidrag för tjurar
- Bidrag för nötkreatur i yttre skärgården
- Bidrag för slaktkvigor
- Bidrag för tackor
- Bidrag för hongetter
- Bidrag för slaktlamm och slaktkillingar