Skolprogrammeddelande 1/2024
Publiceringsdag 19.6.2024.
Genomföring av systemet för utdelning i skolan ändras på två sätt under läsåret 2024–2025
- I fortsättningen ska du klicka på knappen Urval innan du skickar in stödansökan. Därefter skapar Nekka ett urval av verksamhetsställen och/eller sammansättningar i stödansökan. Du ska i samband med ansökan lämna in fakturor eller fraktsedlar för dessa under ansökningstiden. Bifoga bilagorna till ansökan och skicka därefter in stödansökan för behandling.
Ändringen gäller ansökningar om både stöd för skolmjölk och skolfruktstöd.
Observera att de levererade produktmängderna och för skolfruktstödets del priserna endast kan påvisas med fakturor och/eller fraktsedlar. - När det gäller skolfruktstödet inför vi ett referenspris. Referenspriset grundar sig på Naturresursinstitutets beräkningar av produkternas genomsnittliga priser.
Vänligen meddela även i fortsättningen i stödansökan det lägsta mervärdesskattefria kilopriset för produkten. Stödet betalas enligt priset som du angett. Om det pris du angett överstiger produktens referenspris gör Nekka avdraget automatiskt och vi betalar ut stödet enligt referenspriset.
Bestämmelser om referenspriset finns i statsrådets förordning 298/2024.
Inlämning av läsårsuppgifter för läsåret 2024–2025
Om du har befullmäktigat en leverantör att ansöka om skolmjölks- eller skolfruktsstödet ska du komma ihåg att anmäla läsårsuppgifterna för läsåret 2024–2025 senast 15.8.2024. Anmäla elevantalet, antalet icke stödberättigande matgäster och skol-/verksamhetsdagarna elektroniskt via e-tjänsten Nekka.
Om du själv ansöker om stöd behöver du inte skicka in några uppgifter i augusti. Inlämnandet av läsårsuppgifter gäller bara kunder som omfattas av leverantörsansökan. Du anmäler läsårsuppgifterna i stödansökan, inte före det.
Du minns väl att läsårsuppgifterna ska anmälas utgående från antalet personer som är in-skrivna i början av hösten. De här läsårsuppgifterna gäller hela läsåret, och du behöver inte anmäla nya uppgifter för våren. Om det emellertid sker en betydande förändring som gäller verksamhetsstället (det renoveras, en ny grupp börjar, en grupp slutar eller liknande), kontakta då oss.
Skolfruktsstödet för hela läsåret
Nästa läsår får man skolfruktstöd för hela läsåret. Barn i daghem, i den grundläggande utbildningen och i gymnasieutbildningen och andra stadiets utbildningar berättigade till skolfruktsstödet.
Du kan ansöka om stöd för produkter som levererats 1.8−31.12.2024 och 1.1−31.7.2025. Stödberättigande produkter är gurka, morot, tomat, kålrabbi, äpple och vinbär, jordgubbe, blåbär, hallon och lingon och deras bärblandningar, banan och mandarin, klementin och satsumas som producerats konventionellt eller ekologiskt.
Produkterna ska vara färska, också djupfrysta produkter går an. Om du så vill kan du köpa produkterna t.ex. färdigt rivna eller skurna. Produkterna får varken användas i matlagningen eller blandas till sallad. Inte heller får socker, fett eller salt tillsättas i dem. Stödet för konventionellt producerade produkter är 40 % av det mervärdesskattefria inköpspriset, och i stöd för ekolo-giskt producerade produkter betalas 55 % av det mervärdesskattefria inköpspriset.
Stödnivåerna för skolmjölksstödet
Läsåret 2024–2025 förblir desamma stödnivåerna för mjölk och surmjölk. Stödet för konventionellt producerad fettfri mjölk och surmjölk är 0,16 euro/liter och stödet för ekologiskt producerad fettfri mjölk är 0,32 euro/liter. Du kommer väl ihåg att produkterna ska innehålla D-vitamin.
Kampanjen RuokaTutka ger verktyg till lektionerna
Avsikten med kampanjen RuokaTutka är att stödja den matfostran som sker i skolor och daghem. Materialen som finns på webbplatsen får användas fritt och deras innehåll motsvarar läroplanen. De mångsidiga materialen inrymmer aktiviteter, från målarböcker till videor, tester och spel och uppgifter från medieläskunnighet till uppgifter där man får använda sinnena. Du kan studera RuokaTutka här.
Identifiering av produkter som en del av skoldistributionen
Produkter som omfattas av stöd för skolmjölk och skolfruktstöd ska presenteras så att de kan identifieras som en del av Europeiska unionens system för utdelning i skolan. Det lyckas du med genom att sätta upp MatRadarn-affischen i matsalen och genom att märka produkterna med EU-flaggan. Du kan använda EU-flaggan till exempel i matsedeln intill stödberättigade produkter, i ändan av matlinjen och/eller i serveringskärlen för produkterna.
Exempel på EU-flaggan hittar du här på vår webbsida.
Om du har frågor besvarar vi dem gärna.
Jenni Anttila, ledande expert
koulujakelu@ruokavirasto.fi