Avtalen om uppfödning av lantraser blir ettåriga

I fortsättningen löper avtalen om uppfödning av lantraser över ett kalenderår. Du kan ansöka om avtal för 2023 i e-tjänsten Vipu vid ingången av år 2023. Avtalsvillkoren ska uppfyllas från och med 1.1.2023.

Du kan få ersättning enbart för djur som är i din egen besittning. Djuret ska vara i din besittning från avtalsperiodens början, dvs. senast 1.1.2023. Du observerar väl att också en avkomma som fötts i 2022 måste vara införd i registret före ansökan om du tänker ansöka om ersättning för uppfödning av lantraser för föräldern till avkomman.

Om det år 2023 finns djur både i det gamla och i det nya avtalet, betalas ersättningen enligt det gamla avtalet till fullt belopp fram till 30.4.2023. Ersättning enligt det nya avtalet betalas för tiden mellan 1.5 och 31.12 om djuret också finns med i det gamla avtalet.

Avtal kan ingås för nötkreatur, får, getter, finska hästar och lantrashöns 

Information om avtalen om uppfödning av lantraser

Förbindelsevillkor för avtalen om uppfödning av lantraser

Från och med år 2023 kan avtal om uppfödning av lantraser ingås för följande djurraser:

Nötkreatur: östfinsk boskap, västfinsk boskap och nordfinsk boskap

  • Ett villkor är minst ett nötkreatur som fått renrasig avkomma.
  • Under de två år som föregår året för ansökan om avtal ska nötkreaturen ha producerat minst en renrasig avkomling.

Får: finska lantrasfår, kajanalandsfår och ålandsfår

  • Ett villkor är minst fem får som producerat renrasig avkomma.
  • Under de två år som föregår året för ansökan om avtal ska fåren ha producerat minst en renrasig avkomling.

Getter: finska lantrasgetter

  • Ett villkor är minst fem getter som producerat renrasig avkomma.
  • Under de tre år som föregår året för ansökan om avtal ska getterna ha producerat minst en renrasig avkomling.

Finska hästar:

  • Ett villkor är minst en häst som producerat renrasig avkomma.
  • Under de tre år som föregår året för ansökan om avtal ska hästarna ha producerat minst en renrasig avkomling.

Lantrashöns:

  • Ett villkor är en flock med minst 20 lantrashönor och lantrastuppar.
  • Lantrashönsen ska höra till Programmet för bevarande av lantrashöns som samordnas av Naturresursinstitutet.

Ett djur som omfattas av ett avtal som ingås år 2023 ska ha ett härstamningsintyg (stambok). Renrasig avkomma av nötkreatur, får och getter syns direkt i den uppdaterade stamboken och en renrasig finsk häst i Finlands Hippos register. För lantrashöns räcker det att hönorna hör till programmet för bevarande av lantrashöns som upprätthålls av Naturresursinstitutet.

Ett djur som tagits bort från avtalet kan ersättas med ett djur av samma lantras, om djuret uppfyller villkoren för stödet vid tidpunkten för ersättandet.

Djurhållningsplatserna för hästar och hönor ska uppges i ansökan om avtal. För andra raser behöver djurhållningsplatserna inte uppges i ansökan, eftersom förvaltningen hämtar dem från djurregistren. Läs mer om registreringen av djurhållningsplatser på webbplatsen livsmedelsverket.fi.

För får och getter krävs en avelsplan som du kan göra upp på egen hand eller beställa av en sakkunnig. I avelsplanen anges individuellt de avelsbaggar och tackor i betäckningsgrupperna som ska användas.

Ingen av djurraserna omfattas av ålderskrav. Avtal kan ingås om djur av hon- och hankön. Stambok förs av samma aktörer som nu (livsmedelsverket.fi: stambokförande sammanslutning).

En del av de nya avtalsvillkoren träder i kraft först efter 2023. Från och med 2024 kan det införas en prioritetsordning för de lantraser som tas in i avtalet. Från och med 2025 måste man kunna påvisa inavelsgraderna för nötkreatur. Graden för inavel måste ligga under 6,25 procent med användning av sex föräldragenerationer. Stambokföraren fogar uppgifterna till nötkreaturens stambok.

Sidan har senast uppdaterats 29.12.2022