År 2024 var försäljningen av vilda bär betydligt mindre än året innan. Endast cirka hälften så mycket bär plockades för försäljning jämfört med år 2023. Den främsta orsaken var att antalet utländska bärplockare minskade till en bråkdel jämfört med tidigare.
Mest lingon plockades för försäljning, sammanlagt fyra miljoner kilo. Mängden minskade jämfört med året innan, trots att skörden på vissa håll var mycket god.
Försäljningsmängden av blåbär uppgick till 1,2 miljoner kilo, vilket är nästan tre miljoner kilo mindre än året innan. Endast drygt 30 ton hjortron kom ut till försäljning, trots att både skörden och kvaliteten var god.
Särskilt lingonpriset steg
Även om man plockade färre bär steg kilopriserna tydligt. Till exempel ökade det genomsnittliga plockarpriset för lingon från 0,86 euro till 1,48 euro per kilo. Även för blåbär och hjortron betalades mer till plockarna än år 2023.
Svampskörden förblev anspråkslös
Svampskörden förblev svag i hela landet, trots att växtperioden på vissa håll var både varm och regnig. En bidragande orsak till den svaga skörden var att marken torkade upp och att nederbörden fördelades ojämnt.
Skörden av karljohansvamp var den sämsta på årtionden. Av karljohansvamp, som är en viktig exportsvamp, samlades endast 27 ton in. Kantarell var den kvantitativt viktigaste arten (61 ton), men även dess försäljningsmängd minskade jämfört med året innan. Priset på kantarell låg dock på samma nivå som året innan.
Ekoarealerna förblev oförande – nästan hälften av blåbären var ekologiska
Områdena för ekologisk plockning förblev oförande år 2024 och de uppgick till sammanlagt 6,9 miljoner hektar i hela landet. Andelen ekologiska blåbär av den totala försäljningen av blåbär var 46 procent. Företagen köpte både vanliga skräpiga blåbär och ekologiska skräpiga blåbär till nästan samma kilopris.
Mängden ekologiska lingon minskade från 0,6 miljoner kilo till 23 ton.
Plockningsinkomsterna sjönk till under 10 miljoner euro
De totala plockningsinkomsterna från vilda bär och svampar uppgick till totalt 9,5 miljoner euro. Detta är 20 procent mindre än år 2023 och första gången på tjugo år som plockningsinkomsterna understiger 10 miljoner euro.
Plockningsinkomsterna från bär uppgick till 9 miljoner euro. Lingon gav inkomster på 5,9 miljoner euro, blåbär 2,7 miljoner euro och hjortron 0,32 miljoner euro. Bland svamparna gav kantarellen störst inkomster (0,35 miljoner euro).
Utländska plockare plockade 36 procent av bären och 18 procent av svamparna. År 2023 var deras andel betydligt större (87 procent av bären och 10 procent av svamparna).
Resultaten grundar sig på de uppgifter som företagen uppgett
Uppgifterna från undersökningen samlas in från företag som bedriver handel med bär och svamp. På grund av det svåra läget inom branschen har det varit svårare att få in uppgifter från vissa företag, vilket innebär att vissa uppgifter har uteblivit.
Resultaten inkluderar inte hushållens plockning eller direktförsäljning till konsumenter och storkök. Dessutom säljs det numera rikligt med vilda bär och svampar till exempel via Facebook och Tori.fi. Endast en del av torghandeln är med.
Undersökningen beställdes av Livsmedelsverket och gjordes av Kantar Agri Oy.
Rapport om mängden av vilda bär och svampar som nått handeln (pdf, på finska)