Lagringsstöd för trädgårdsprodukter kan sökas i Viputjänsten 1–14 november 2024

10. oktober 2024

Lagringsstöd för trädgårdsprodukter kan sökas i november i e-tjänsten Vipu. Stödet söks på basis av trädgårdsprodukternas lagermängder i november och december.

Stödberättigande trädgårdsprodukter är kinakål, kålrot, rova, äpple, palsternacka, morot, rödbeta, rödkål, purjolök, brysselkål, savojkål, lök och vitkål.

Stöd kan sökas av odlare som har minst en hektar odlingsareal för trädgårdsprodukter. De lagrade produkterna ska vara producerade av odlaren själv. Lagret som används för lagring ska vara i odlarens besittning och ska uppfylla de krav som ställs på lagret.

Stödbeloppet bestäms utifrån de genomsnittliga lagermängderna

Odlaren ska föra bok över de produkter som lagras under perioden 1.11–31.12.2024. Stödbeloppet beräknas utifrån medeltalet av lagermängderna under denna period.

Vid ansökan om stöd uppger odlaren lagermängden för november enligt situationen den 1 november. Dessutom ska sökanden anmäla lagermängderna för december enligt situationen den 15 december. Anmälan ska göras senast den 31 januari 2025. Anmälan om lagermängden för december behöver dock inte göras om det inte längre finns produkter i lager i december.

Ansöka om stöd i Viputjänsten

Ansökan och anmälan om lagermängd görs i Viputjänsten. De grundläggande uppgifterna om lagren kan fyllas i på förhand i Vipu med uppgifterna i fjolårets stödansökan. I ansökan ska man uppge alla lager för vilka man ansöker om stöd, även om produkterna ännu inte finns i lagret. I anmälan om lagermängderna i december kan man inte längre lägga till lager.

Efter ansökningstiden för stöd och anmälningstiden för lagermängder kan en försenad stödansökan och anmälan om lagermängder göras på en pappersblankett. En blankett som lämnats in för sent ger minskat stöd. Blanketterna finns att få hos regionens NTM-central.

Mer information:
Lagringsstöd för trädgårdsprodukter (ruokavirasto.fi)  
Guide för ansökan om lagringsstöd för trädgårdsprodukter (ruokavirasto.fi)