Man kan få EU:s landsbygdsfinansiering för projekt som förbättrar närmiljön

12. september 2024

Föreningar, sällskap, organisationer och andra sammanslutningar kan få EU:s landsbygdsfinansiering för olika projekt som förbättrar närmiljön. I projekten kan man till exempel förbättra vattendragens status och återuppliva fiskbestånd, restaurera våtmarker eller förnya landskapet. Den biologiska mångfalden kan främjas genom att förbättra livsmiljöerna för hotade arter. Med stödet kan man också köpa experthjälp för att utarbeta en långsiktig plan för områdets miljöutveckling.

Med finansieringen kan man till exempel täcka kostnader för röjning av buskage, slåtter av vassruggar eller muddring av sjöar. Även upphandlingar som ska spara energi och förbättra energieffektiviteten är möjliga, såsom anskaffning av solpaneler till gemensamma utrymmen. Dessutom stöds investeringar som främjar återvinning och är för gemensamt bruk.

Utöver investeringar kan man få stöd för samarbetsprojekt där man tillsammans söker lösningar på de utmaningar som klimatförändringen och förlusten av den biologiska mångfalden medför.
EU:s landsbygdsfinansiering för klimat- och miljöprojekt söks från de regionala NTM-centralerna eller lokala Leader-grupper. Stödet måste sökas innan projektet eller anskaffningen påbörjas. Ansökan görs online via Hyrrä-tjänsten.

Mer information för bidragssökande:
NTM-centraler och Leader-grupper

Mer information för medierna:
Specialexpert Ruusa Kangas tfn 0295 204 074, ruusa.kangas@ruokavirasto.fi
Ledande expert Marianne Selkäinaho tfn 0295 16 2218, marianne.selkainaho@gov.fi