Stöd för renhushållning kan sökas 12.8–5.9.2024

8. augusti 2024

Det djurspecifika stödet för renhushållning kan sökas i e-tjänsten Vipu under perioden 12.8–5.9.2024. De som bedriver renhushållning kan logga in i Viputjänsten med nätbankskoder eller mobilcertifikat.

Till ansökan ska bifogas resultaträkningen för renhushållningen samt fullmakt av samtliga myndiga medlemmar i hushållet vars renar är föremål för stödansökan. Bilagorna kan skickas via Vipu. Uppgifterna i renlängden behöver inte bifogas. Renbeteslaget förmedlar dem direkt till NTM-centralen i Lappland som behandlar ansökningarna.

Livsmedelsverket uppmuntrar till att använda e-tjänsten, men stöd kan fortfarande sökas även med pappersblankett om så önskas. Ansökningsblankett 227 kan skrivas ut på webbplatsen livsmedelsverket.fi. Det är ännu inte möjligt att uträtta ärenden för ett dödsbos räkning i Viputjänsten, så de som ansöker om stöd som dödsbo ska returnera ansökan via pappersblanketten. Ansökan lämnas in till NTM-centralen i Lappland.

Att erhålla stöd förutsätter att hushållet äger minst 80 levande renar. Stödet betalas ut till de som bedriver renhushållning i oktober 2024. Stödbeloppet är 28,50 euro per ren.

Mer information om stöd för renhushållning finns på webbplatsen livsmedelsverket.fi.

Information på nordsamiska