Coronaviruset COVID-19
Information och råd om coronaviruset COVID-19
COVID-19 är en coronavirussjukdom hos människor. Viruset sprids i första hand mellan människor genom droppsmitta då en sjuk person hostar eller nyser. Institutet för hälsa och välfärd THL följer med det nationella och internationella läget och ger anvisningar om förebyggandet av infektioner. På THL:s webbplats har sammanställts heltäckande information om coronaviruset.
Livsmedelsverket följer med situationen och uppdaterar anvisningar och information i anslutning till sitt uppgiftsområde på sin webbplats.
Meddelanden:
- COVID 19-kontrollanvisningarna har uppdaterats till utgången av mars 2022 (22.12.2021)
- COVID 19-kontrollanvisningarna fortsätter att gälla fram till slutet av år 2021 (30.9.2021)
- Övervakningen av coronavirus hos mink och finnsjubb intensifieras (9.6.2021)
- Kontrollanvisningarna påminner om att andningsskydd ska användas och säkerhetsavstånd hållas (30.3.2021, anvisningarna gäller fram till 30.9.2021)
- Statens näringsdelegation och Institutet för hälsa och välfärd: En mångsidig och hälsosam kost är viktigare för att förebygga coronavirussjukdomen än enskilda kosttillskott (3.2.2021)
- Uppdaterade kontrollanvisningar i COVID-19-läget har trätt i kraft (17.12.2020)
- Livsmedelsverket har uppdaterat sina inspektionsanvisningar fram till årets slut (31.8.2020)
- Återinförandet av kontroller säkrar verksamheternas kontinuitet (13.5.2020)
- Livsmedelsverket virologiska laboratorier börjar analysera coronavirusprov (11.5.2020)
- Uppdaterade anvisningar om coronaviruset stärker säkerheten för kontrollerna (7.4.2020)
- Var mån om livsmedelssäkerheten i samband med försäljning av hämtmat och mattransporter (1.4.2020)
- Marknadsföring av livsmedel för att förebygga eller behandla coronavirussjukdom måste stoppas omedelbart (1.4.2020)
- Livsmedelsverket beviljar lättnader i förpackningspåskrifterna för livsmedel (25.3.2020)
- Livsmedelsverket meddelar anvisningar för säkerställandet av livsmedelskedjans funktion (19.3.2020)