Förordning om avskogningsfria produkter - Förstasida
Webbplatsen uppdateras (10/2024)
Förordningen om avskogningsfria produkter (EUDR)
Förordningen om avskogningsfria produkter omfattar trä, nötkött och andra delar av nötkreatur, kaffe, kakao, soja, oljepalm och gummi samt produkter som tillverkats av dessa och som listas i bilaga 1 till förordningen om avskogningsfria produkter.
Förordningen om avskogningsfria produkter gäller import till EU, export från EU, handel i hemlandet och inom EU, inhemsk produktion samt vidareförädling i hemlandet och inom EU.
Förordningen börjar tillämpas 30.12.2024. För mikro- och småföretag fortsätter övergångsperioden fram till 29.6.2025.
Obs!  Den förlängda övergångsperioden gäller inte produkter som omfattas av den nuvarande timmerförordningen.
På den här sidan hittar du information om förordningen om avskogningsfria produkter och de skyldigheter som den förutsätter.
*BILD*
Övergångsmeny
EU förpliktigar verksamhetsutövarens att bekämpa avskogning
Syftet med förordningen är att minimera EU:s bidrag till avskogning och skogsförstörelse på global nivå samt minska EU:s bidrag till utsläpp av växthusgaser.
Förordningen gäller följande varor och produkter:
soja, oljepalm, kaffe, kakao, gummi, nötkreatur och trä samt produkter som innehåller eller består av dessa produkter, såsom choklad, möbler, läder, däck till fordon, förpackningar, tryckalster och andra relaterade produkter. Se en omfattande lista (Eur-lex).
I förordningen åläggs aktörerna att kontrollera att de produkter som släpps ut på marknaden i EU och exporteras från EU överensstämmer med förordningen. Aktören skall ha ett system för tillbörlig aktsamhet (DD-system) på grundval av vilket de kontroller som krävs har genomförts.
Produkterna skall vara:
- Fria från avskogning, dvs. producerad på mark som inte har varit föremål för avskogning sedan den 31 december 2020;
- träprodukter får inte leda till att skogsstatusen försämras i enlighet med tillämplig lagstiftning i produktionslandet och
- en försäkran om tillbörlig aktsamhet.
Läs mera: Förordning (EU) 2023/1115
Klicka för att få tillgång till Europeiska kommissionens vanliga frågor om avskogningsförordningen.